Početak Politika Građani Srbije o politici pričaju, ali slabo se angažuju da nešto menjaju

Građani Srbije o politici pričaju, ali slabo se angažuju da nešto menjaju

51
0
Ove godine, prvi put veći procenat gradjana podržava demokratiju 51 odsto, dok 44 odsto ispitanika veruje da politika „čvrste ruke“ može Srbiju izvući iz krize, pokazalo je istraživanje koje je sproveo Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) u saradnji sa Ipsos Stratedžik marketingom.
 
Direktorka CRTA-e Vukosava Crnjanski rekla je da istraživanje pokazuje da gradjani ne veruju u efikasnost gradjanskog učešća: „Ti mehanizmi beleže drastičan pad. U pitanju je, pre svega odnos sa parlamentom i to kontaktiranje poslanika u skupštini, učešće u organizovanim pritiscima gradjana na parlament. Tu beležimo ozbiljan pad“.
 
Crnjanski je rekla da 15 odsto gradjana veruje da organizovanim pritiscima na parlament mogu nešto da promene. „Još ozbiljniji pad se beleži u tom direktnom kontaktiranju poslanika u skupštni i tom mehanizmu će pribeći, odnosno veruje samo osam procenata gradjana“, navela je.
 
Prema njenim rečima, pad beleži i verovanje gradjana u efikasnost medija. „Do sada su gradjani videli da su mediji saveznik u borbi protiv problema. Na žalost, u to ove godine veruje samo 28 odsto gadjana. A prošle godine je to bilo skoro 40 odsto“, kazala je Crnjanski.
 
Istraživanje je pokazalo i da se smanjuje procenat onih koji žele da utiču na odluke vlasti. „Ove godine manje od četvrtine gradjana je izjavilo da želi da utiče na odluke vlasti na nacionalnom nivou, dok je prošle godine tako mislila trećina gradjana. Kada pričamo o lokalu 32 odsto gradjana želi da učestvuje na odluke“, kazala je Crnjanski.
 
Istraživanje je pokazalo da opada generalna zainteresovanost gradjna za politiku a da najčešće diskutuju o politici sa drugima i učestvuju u potpisivanju peticija, kao i da su izbori jedina aktivnost koju gradjani prepoznaju.
 
„O Skupštini Srbije 60 odsto gradjana kaže da ne zna ništa ili zna veoma malo. O ulozi poslanika ne zna 68 odsto njih. Vrlo zanimljivo o ulozi poverenika za informacije od javnog značaja čak 77 odsto gradjana je reklo uopšte nisam obavešten“, navela je direktorka istraživanja Ipsos Stratedžik marketinga Svetlana Logar.
 
Ona je kazala da zainteresovanost gradjana za učešće na izborima sistematski raste.
 
„Preko 70 odsto gradjana je ovog trenutka reklo da bi izašlo na izbore… Kada pitate gradjane šta im je motiv za izlazak na izbore velika većina, skoro 60 odsto, kaže da je to njihova gradjanska dužnost, a nešto više od trećine stvarno žele da na taj način utiću na politiku koja će sprovoditi u Srbiji“, kazala je Logar.
 
Prema istraživanju, gradjani su zadovoljniji radom vlade, nego skupštine, ali je u oba slučaja više nezadovoljnih nego zadovoljnih. Nezadovoljstvo skupštinom izrazilo je 41 odsto grajana (39 odsto prethodne godine), dok je zadovoljnih 19 odsto (prethodne 22 odsto). Nezadovoljstvo radom vlade izrazilo je 39 odsto (40 prethodne godine) a zadovoljno je 28 (31 odsto prethodne godine).
 
Osam odsto gradjana smatra da političari bar uglavnom govore istinu.
 
Istraživanje je sprovedeno od 21. do 26. oktobra na reprezentativnom uzorku od preko 1.000 stanovnika.
 
Izvor: 021.rs