Građani izlaze na birališta 26 aprila – Parlamentarni izbori 2020

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić raspisao je danas parlamentarne izbore za 26. april.

– Poštovani građani Srbije, upravo sam potpisao odluku o raspisivanju izbora za narodne poslanike. Oni su raspisani za 26. april ove godine. Svim učesnicima želim uspeh – rekao je Vučić.

– Izbori su važan čin za našu zemlju zato što se na izborima ljudi uvek opredeljuju za to kakav život žele da žive. Izbori su i velika odgovornost, ne samo za političke stranke i grupe građana koje na njima učestvuju, izbori su od presudnog značaja za svakog građanina i zato molim ljude da uzmu učešće na izborima. Želim dobru, pravu, demokratsku, političku utakmicu svim akterima. I želim da svi jedni drugima 26. aprila čestitamo i zajedno krenemo u bolju budućnost – zaključio je predsednik Srbije.

Osim datuma, ono što je za sada poznato jeste da je u jedinstveni birački spisak upisano 6,8 miliona brača (od toga 4,8 miliona upisanih živi u Srbiji), da je kampanja iako ne zvanično, već počela, i da je cenzus sa pet smanjen na tri odsto.

Zna se i da će glasački listići na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji biti roze boje, dok će kontrolni listić za proveru ispravnosti glasačke kutije biti tirkiz, odlučila je krajem januara Republička izborna komisija (RIK).

Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, izbore za poslanike raspisuje predsednik Republike.

Odlukom o raspisivanju izbora određuju se dan održavanja izbora i dan od koga počinju teci rokovi za vršenje izbornih radnji.

Od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 45 ni više od 60 dana, pa će izbori biti održani 26. aprila.

(Telegraf.rs), Objektiv24