Početak Gradske vesti Gradonačelnik Đurić otvorio konferenciju o zelenoj infrastrukturi u Novom Sadu

Gradonačelnik Đurić otvorio konferenciju o zelenoj infrastrukturi u Novom Sadu

48
0

Poljoprivredni fakultet i JKP “Gradsko zelenilo” su organizovali konferenciju “Zelena infrastruktura- trendovi i izazovi današnjice”, na kojoj su se okupili eminentni stručnjaci. Skup je svečano otvorio gradonačelnik Milan Đurić, podsećajući prisutne da je Novi Sad prošle godine proglašen za Evropski grad šuma upravo na današnji dan.

Đurić je istakao važnost saradnje sa stručnjacima i univerzitetom, naglašavajući da je Grad već preduzeo značajne korake u očuvanju zelenih površina.

“Kao Grad smo uradili mnogo. Kada smo počeli da pitamo struku i naš univerzitet da nas savetuju, to je bilo od izuzetne važnosti. Krenuli smo krajem prošle godine u veliku sadnju ‘Sadimo sada za budućnost Novog Sada’. Prošle godine smo ostali bez skoro 3.000 stabala tokom superćelijskih oluja i to ćemo povratiti. Radimo parkove- kod Spensa i univerzitetski”, naveo je Đurić.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta, Nedeljko Tica, istakao je da je tema o zelenoj infrastrukturi od izuzetnog značaja za fakultet i Grad Novi Sad, dodajući da predstoji ekološka revolucija.

“U njoj ćemo morati da vodimo računa o prirodi i održivom razvoju, da svako povećanje broja stanovnika u našem gradu prati uvećanje stabala i održiva arhitektura. Dovoljan je podatak da samo sedam posto zelenih krovova smanjuje temperaturu za dva posto”, naglasio je Tica.

Prof. dr Saša Orlović takođe se obratio prisutnima, ističući da se u budućnosti očekuje mnogo pozitivnih promena.

“Imaćemo u jednom od parkova postavljenu senzorsku mrežu za monitoring, a Novi Sad će se upisati na listu od desetak gradova na svetu koji imaju tu mrežu”, rekao je profesor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here