Početak Gradske vesti Gradonačelnik položio kamen temeljac za izgradnju nove toplane“

Gradonačelnik položio kamen temeljac za izgradnju nove toplane“

11
0

Gradonačelnik Novog Sada, Milan Đurić, prisustvovao je ceremoniji postavljanja kamena temeljca za izgradnju nove toplane „Majevica“ u blizini Bulevara Evrope. Nova toplana, koja će biti deo JKP „Novosadska toplana“, snabdevaće objekte na Bulevaru Evrope, Jugovićevu i Avijatičarskom naselju, pružajući grejanje za oko 7000 domova u tim delovima grada. Đurić ističe da je ovo prva toplana koja se gradi iz temelja u Novom Sadu od 1985. godine.

Nova toplana ‘Majevica’ biće izgrađena na površini od 7300 kvadratnih metara, a u glavnom objektu od oko 3000 kvadrata smeštena će biti sva postrojenja. Ovo će doprineti smanjenju toplotnih gubitaka, emisije zagađujućih materija u vazduhu i nivoa buke u okolini. Iz gradskog budžeta smo ove godine izdvojili 483 miliona dinara za prvu fazu radova, dok planiramo investirati dodatnih 590 miliona dinara iz gradskih sredstava naredne godine. Ukupna investicija nakon završetka izgradnje, očekuje se u junu 2025. godine, iznosiće 1.073.000.000 dinara“, izjavio je gradonačelnik, pohvalivši rukovodstvo i zaposlene u „Novosadskoj toplani“ za postignute rezultate.

Gradski sistem daljinskog grejanja koristi prirodni gas, dok Grad radi na pronalaženju održivog rešenja kroz primenu obnovljivih izvora energije. Kroz program „Investicioni okvir za Zapadni Balkan“, Grad Novi Sad dobio je 700.000 evra bespovratnih sredstava za izradu Studije o opravdanosti projekta „Solar-termal Novi Sad“. Takođe, u skladu sa Strategijom razvoja sistema daljinskog grejanja do 2030. godine, osim projekta „Majevica“, planira se i izgradnja nove toplane na Mišeluku, gde su istraživački radovi i pripreme već počeli u oktobru.

Ovaj projekat predstavlja važan korak ka unapređenju energetske efikasnosti i smanjenju uticaja na životnu sredinu, naglašavajući posvećenost grada održivom razvoju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here