Početak Gradske vesti Gradsko groblje dobija aleju zaslužnih građana

Gradsko groblje dobija aleju zaslužnih građana

45
0

Kako prenosi „Dnevnik“, delove prostora obuhvaćenog planom urbanisti su predvideli za grobna polja specijalne namene, poput pomenute aleje zaslužnih građana, kolumbarijuma, odnosno zida s kasetama za odlaganje urni, rozarijuma – parka za posipanje pepela, dečjeg i spomen-groblja, grobnih mesta posebnog oblikovanja, grobnica, lapidarijuma i kosturnica – osarijuma.

Aleja zaslužnih građana veličine oko 1,8 hektara, po planu, biće između VIII polja i planiranog drugog grobnog centra, kod novog ulaza iz pravca Sajlova. Tu će se sahranjivati istaknute ličnosti iz društveno-političkog života, kulture i sporta po posebnoj proceduri i odobrenju Skupštine grada, a moguće je i prenošenje posmrtnih ostataka s drugih grobalja iz različitih perioda istorije grada, piše novosadski dnevni list. 

Fontana urni, odnosno pokojnika čija će biti imena ugravirana na zidu plača u vrtu sećanja, nalaziće se u drugoj celini. Iako na nekim poljima već postoje izdvojeni delovi na kojima se sahranjuju deca, formiranje dečjeg groblja s oko 100 do 150 mesta predviđeno je u okviru X i XI polja, javlja „Dnevnik“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here