Hospitalizovano više od 4.000 obolelih od koronavirusa

Od početka pandemije u Srbiji je registrovano 1.730.486 slučajeva koronavirusa od urađenih 8.242.567 testova. Od posledica zaraze preminulo je 13.807 osoba. Smrtnost je 0,80 odsto, objavljeno je na sajtu covid19.rs.

Prema poslednjem preseku, u Srbiji su testirane 34.132 osoba, a koronavirus potvrđen je kod njih 15.623. Preminulo je 59 osoba.

Na bolničkom lečenju je 4.071 pacijent, od kojih je 150 na respiratoru.

Od početka ove nedelje, zaraženo je više od 68 hiljada ljudi, ali se pretpostavlja da ih ima više, jer ne dolaze svi oboleli u kovid ambulante. Rast broja zaraženih očekuje se i narednih dana.Ne jenjavaju ni gužve u kovid ambulantama.

Tim za škole danas bi trebalo da doneseodluku o eventualnom produženju raspustaod 12. do 21. februara.

Virus je pokazao veliku sposobnost mutacija i sa omikron sojem teško da može da se kaže da je kraj pandemije. Dok god se ne vakcinišemo, ostavljamo prostor da virus i dalje mutira, izjavio je za RTS državni sekretar Ministarstva zdravlja, doktor Predrag Sazdanović.

Epidemijska situacija u opštini Bačka Palanka je vanredna, izuzetno veliki broj obolelih od koronavirusa paralisao je rad Doma zdravlja. Obolevaju i zdravstveni radnici, pa se hronični nedostatak medicinskog osoblja odražava i na kvalitet pruženih usluga, izjavila je za RTV epidemiološkinja dr Mirjana Valan.

Na Kovid odeljenju Opšte bolnice Subotica trenutno je na lečenju 46 pacijenata, od kojih tri u jedinici intenzivnog lečenja. Prethodnih dana je u toj ustanovi bilo više otpusta nego prijema novih pacijenata, što je svakako delom rezultat i vakcinacije. Uprkos tome vakcinalni punkt u Subotici, zbog manje zainteresovanosti građana, radi smanjenim kapacitetom.

Prema najnovijim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije, na kovid-19 testirana je 851 osoba sa teritorije Pčinjskog okruga, od kojih je 429 osoba zaraženo korona virusom. Od tog broja, 235 je iz Vranja, saopšteno je na sajtu tog grada.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je danas da se sada nalazimo na maksimumu talasa korona virusa, da se može reći da ćemo postupno iz njega izlaziti i doživeti ublažavanje u narednim nedeljama.

Izvor: rtv.rs

Novi Sad, 4. februar 2022. godine