Humanost na delu u Kikindi:Odeća i obuća za socijalno ugrožene građane zakačeni za ogradu Rimokatoličke crkve, planu u istom danu

Odeća i obuća za socijalno ugrožene građane zakačeni za ogradu Rimokatoličke crkve, planu u istom danu. Od decembra prošle godine, za ovaj humani gest dosetili su se za sada nepoznati građani, a potez za svaku pohvalu oberučke su prihvatili iz rimokatoličkog župnog ureda.
Od decembra prošle godine, neko od građana je počeo da vezuje i kači odeću i obuću za siromašne Kikinđane za ogradu crkve. Ne znamo ko je to pokrenuo, ali nam se ta ideja mnogo svidela, pa smo zajedno sa vernicima započeli prikupljanje kaputa, jakni, džempera, pantalona, odeće uopšte i obuće koja je u dobrom stanju, ali je više ne nose.Svi smo oduševljeni ovim humanim gestom i drago nam je što se sve izloženo redovno i odnese. Znamo da uzimaju oni kojima su takve stvari zaista potrebne-kaže za Informer župnik Tibor Konc.

Rimokatolički župni ured Svetog Franje Asiškog nalazi u samom centru Kikinde, na gradskom trgu, tako da je izložena odeća i obuća vidljiva prolaznicima i uglavnom ih odnose beskućnici,
siromašni, nezaposleni radnici i penzioneri sa niskim primanjima.
Za svega par sati, ono što je izloženo brzo se odnese, pa je u skladu s tim, pored stvari, okačena i poruka: Ako nemaš- uzmi, ako imaš-ostavi.
Međutim, župnik Konc navodi da mu je u planu da potrebe socijalno ugroženih građana podigne na jedan viši nivo.

– Nije ovo trajno rešenje. Uprava crkve ozbiljnije će se pozabaviti potrebama ugroženih građana. Planiramo da napravimo kućice po gradu, na više mesta, kada ćemo pored odeće i obuće ostavljati i hranu.
Za sada možete da vidite da se hrana u kesama vezuje za velike kontejnere, što mi kao i svakom dobronamernom građaninu smeta. Ipak, trebao bi pronaći neko humanije rešenje za tako nešto-ističe Konc.

U vremenu kada smo postali indolentni na tuđe brige i probleme i više okrenuti sebi, možda je ovaj gest put za jedno humanije društvo gde će se više obratiti pažnja na one koji su na margini i zavise od naše spremnosti da pomognemo.
Izvor: Informer