Početak Uncategorized Igoru Miroviću nagrada za najbolju nenagrađenu knjigu u poslednjih pola veka

Igoru Miroviću nagrada za najbolju nenagrađenu knjigu u poslednjih pola veka

111
0

Mirović je nagrađen za knjigu „Kremen plamen“ koja je objavljena 2003. godine, a nagradu dodeljuje Pesnička republika u organizaciji Banatskog kulturnog centra, koji je i predložio dobitnika nagrade.
 
U obrazloženju žirija, na čijem je čelu osnivač Pesničke republike Radovan Vlahović, navodi se da je za „Igora Mirovića poezija isto što i jezičko u stihu sažimanje emotivnih i duhovnih potresa pojedinca u svetu nimalo sklonom poeziji i pesnicima“.
 
„U knjizi ‘Kremen plamen’ vidimo da Igor Mirović nije tek puki statista u životu i svetu, već je on glas pobune i nemirenja sa postojećim poretkom stvari. On je misleće biće koje grmi na sav glas o svojim i našim porazima, o lepotama koje nam uvek izmiču, o neshvatljivoj potrebi čoveka da ‘poboden u stih’ ne dozvoli da se ‘zakorovi’ pa da mu i izdanci budu parlog na pustoj zemlji. Mirović peva o rekama kao o svom krvotoku narodnog bića, majci zemlji, o zavičajima našim, ispisujući ‘pesmu svog bremena’, ali i pesmu svih naših muka, teskoba, koje vekovima nosimo jednako verujući da će namesto slabića iz ‘prestonice pokondirenosti’ svet oradostiti novi, oboženi, hrabri, mudri i odvažni ljudi što u životu i literaturi sažimaju večno u sveopštem i prolaznom, otkrivajući nam kremen plamen kao novu neiscrpnu energiju koja raste i vaskrsava u nama pevanjem“, zaključuje se u obrazloženju.
 
Igor Mirović se zahvalio Banatskom kulturnom centru koji ga je predložio za dobitnika nagradu. On je rekao da je srećan i zadovoljan što je dobio nagradu, uz podsećanje da se poezijom bavi od rane mladosti.
 
„Prvo sam se bavio poezijom, a onda po nekoj čudnoj spirali i drugim poslovima, politikom u poslednje vreme. Ova nagrada za mene znači i jednu vrstu potvrde da je taj moj prvi izbor bio pravi, a da su svi kasniji bili slučajni, uzrokovani nekim drugim događajima, a ne onim iskonskim, koji u meni stanuju i koji su proizveli ove stihove“, kazao je Mirović dodajući da je prvu pesničku nagradu dobio pre više od 35 godina u Kikindi na Pesničkim susretima srednjoškolaca Jugoslavije kada je zavoleo poeziju.
 
Sklonost ka poeziji Mirović je pokazivao i nakon što je stupio na mesto predsednika Vlade Vojvodine. Tako je na jednoj od konferencija recitovao svoju pesmu. Osim zbirke za koju je nagrađen, Mirović je 1994. godine objavio i knjigu pesama „Nebo nad Vizantijom“.
IZVOR :  021.rs