Početak Gradske vesti Internacionalna izložba savremene vizuelne umetnosti u finalu Evropske prestonice kulture

Internacionalna izložba savremene vizuelne umetnosti u finalu Evropske prestonice kulture

44
0

Neoavangardni umetnički procesi, kao pokretači umetničkog eksperimenta, umetničke provokativnosti i angažovanosti, videće se kroz radove preko 50 savremenih umetnika i umetnica, umetničkih kolektiva iz zemlje i sveta na izložbi „Milky Way” koja će biti otvorena 25. novembra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, Likovnom salonu KCNS, kao i u Distriktu, u prostoru Biroa.

U samom finalu „Druge? Evrope” Evropske prestonice kulture, ova multimedijalna izložba prikazaće nam uticaje i refleksije nadaleko poznatog novosadskog neoavangardnog pokreta, koji je upisao Novi Sad u evropske tokove umetnosti, ali i Evrope i Japana. Predstaviće se radovi uticajnih stvaralaca poput Bila Viole, jednog od vodećih savremenih umetnika koji je izlagao u njujorškom Muzeju moderne umetnosti, Tejtu, muzeju Vitni, potom rad Irritation — There is A criminal Touch to Art konceptulanog nemačkog umetnika Ulaja, jednog od pionira performansa, body art-a i polaroid fotografije, koji će biti izložen u saradnji sa Fondacijom Ulay iz Ljubljane te radovi Hermana Niča, Pjotra Pavlenskog, Želimira Žilnika, Slobodana Tišme, Katalin Ladik i mnogih drugih.

Milky Way će obuhvatiti i projekcije filmova, razgovor sa scenaristom slovenačkog dokumentarnog filma Project Cancer Tevžom Logarom, koji donosi priču o Ulaju i njegovim sećanjima na život posvećen umetnosti, kao i audio-vizuelni performans SIRENS by NOVI_SAD, koji potpisuje japanski umetnik Ryoichi Kurokawa, dobitnik jedne od najprestižnijih godišnjih nagrada na polju elektronike i interaktivne umetnosti — Prix Ars Electronica.

Kustoskinja Sanja Kojić Mladenov zajedno sa umetnicima upriličiće vođenje kroz izložbu u sredu 14. decembra, dok će izložba trajati do 12. decembra u Birou i do 30. decembra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine i Likovnom salonu KCNS.

Programski luk „Druga? Evropa” predstavlja veliko finale Evropske prestonice kulture te od 7. oktobra do 27. novembra mnogobrojnim programima pokreće pitanja dominantnih vrednosti u evropskoj kulturi i umetnosti i dovodi do otkrivanja drugačijih, alternativnih, marginalizovanih, manjinskih i buntovnih izraza.

Detaljan program Evropske prestonice kulture i sve informacije u vezi sa projektom možete pronaći na sajtu projekta novisad2022.rs.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here