Početak Gradske vesti investicija u ribnjake: 20 miliona dinara za razvoj ribarske proizvodnje u Vojvodini

investicija u ribnjake: 20 miliona dinara za razvoj ribarske proizvodnje u Vojvodini

40
0

U nastojanju da unapredi ribarsku industriju, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dodelio je danas ugovore u vrednosti od gotovo 20 miliona dinara korisnicima koji su dobili sredstva za podizanje novih i rekonstrukciju postojećih ribnjaka na teritoriji AP Vojvodine za 2023. godinu.

Podršku su dobila preduzeća iz Bača, Sečnja, Kanjiže, Barande i Deroja, koja su uložila 18,6 miliona dinara sopstvenih sredstava u projekte na ribnjacima.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Milan Dozet, uručio je ugovore i naglasio da resorni sekretarijat redovno podržava ribarsku proizvodnju.

Dozet je istakao: „Na teritoriji Vojvodine se nalazi oko 13.500 hektara ribnjaka, od čega je oko 7.500 u eksploataciji. Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo svake godine izdvaja do 70 odsto bespovratnih sredstava za podizanje ili rekonstrukciju ribnjaka. Trudimo se da učestvujemo u tome kako bi se poboljšala eksploatacija postojećih ribnjaka.“

Foto: Pokrajinska Vlada

Ribočuvarska preduzeća će iskoristiti dobijena sredstva za rekonstrukciju postojećih jezera, izradu i obnovu nasipa na ribnjaku, kao i izgradnju novih zimovnika. Predstavnici ovih preduzeća naglašavaju da je potražnja za ribom u porastu, ali se kao jedan od većih problema u ovoj oblasti navodi nemogućnost osiguranja ribe.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo prepoznaje potrebu da pomogne i podstakne ribarsku proizvodnju na teritoriji AP Vojvodine i planira da i naredne godine izdvoji sredstva za ovu namenu.

Obezbeđivanjem uslova za obnovu ribnjaka i proširenjem površina utiče se na povećanje proizvodnje i kvaliteta ribe, što dovodi i do smanjenja uvoza. Ovo predstavlja značajan napredak s obzirom na to da je ribarstvo u Srbiji nedovoljno razvijena i zapostavljena poljoprivredna delatnost, uprkos činjenici da se radi o veoma profitabilnoj proizvodnji, za koju u AP Vojvodini postoje veoma povoljni prirodni uslovi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here