Investicije pokrajinske vlade unapređuju razvoj opštine Titel

Pokrajinska Vlada je izdvojila ukupno 460,5 miliona dinara za sveobuhvatnu rekonstrukciju i opremanje Doma kulture u Titelu, rekonstrukciju objekta Zdravstvene stanice u Šajkašu, kao i radove na dogradnji, rekonstrukciji i energetskoj sanaciji objekta Predškolske ustanove „Plavi čuperak“ u Šajkašu. Ove informacije je danas saopštio predsednik Pokrajinske Vlade, Igor Mirović, nakon obilaska radova.

„Ovo je jedan od primera kako sve što smo pripremili u zajedničkoj investiciji sa lokalnim samoupravama brzo i efikasno sprovodimo. Verujem da ćemo sve radove završiti u predviđenom roku jer imamo vrlo profesionalne izvođače radova. U Loku planiramo rekonstrukciju hrama Srpske pravoslavne crkve, za sledeću godinu pripremamo projekat sveobuhvatne rekonstrukcije fabrike pijaće vode u Titelu, a u narednim godinama započinjemo izgradnju sportske hale“, istakao je Mirović.

Mirović je naglasio da se uskoro nastavlja i rekonstrukcija velikog broja ulica u svim mestima titelske opštine.

„Brinemo o manjim sredinama. Meni je Titel posebno na srcu zbog njegove istorije. Iz Titela potiču brojni stvaraoci koji su dali mnogo za nauku, kulturu i prosvetu, i mi imamo obavezu da građanima ove opštine vratimo deo duga u odnosu na sve što su nam oni dali“, naglasio je Mirović.

Za rekonstrukciju i sanaciju Doma kulture u Titelu, objekta površine 854 kvadratna metra, izdvojeno je 179,5 miliona dinara. Projekat obuhvata građevinske radove, rekonstrukciju elektroinstalacija i instalacija grejanja i hlađenja, kao i opremanje objekta. Nakon realizacije projekta, objektom kapaciteta do 400 mesta, sa multifunkcionalnom binom, upravljaće Narodna biblioteka „Stojan Trumić“, jedina ustanova kulture na teritoriji opštine Titel koja u svom sastavu ima jednu od najznačajnijih galerijskih zbirki u našoj zemlji – Spomen-galeriju „Stojan Trumić“ sa fondom od 616 značajnih umetničkih dela.

Za finansiranje rekonstrukcije, dogradnje i energetske sanacije PU „Plavi čuperak“ izdvojeno je 71,6 miliona dinara. Projekat predviđa rušenje dela starog i dogradnju novog objekta predškolske ustanove, spratnosti P+1, čime će ukupan kapacitet vrtića biti oko 300 dece svih uzrasta iz naseljenih mesta titelske opštine. Pored dogradnje novog objekta, rekonstruisaće se i deo postojećeg objekta predškolske ustanove tako što će kompletno biti zamenjena krovna konstrukcija, postavljena nova termoizolacija, te zamenjeni prozori i vrata, čime će biti povećana energetska efikasnost. Nakon realizacije projekta, ukupna površina objekta iznosiće 1.137 kvadratnih metara.

Za finansiranje rekonstrukcije zdravstvene stanice koja pokriva oko 4.800 stanovnika ove opštine, a koja je izgrađena šezdesetih godina prošlog veka, izdvojeno je 100 miliona dinara. Time će se stvoriti funkcionalan prostor za pacijente, osobe sa invaliditetom i medicinsko osoblje, kao i povećati energetska efikasnost objekta. U tu svrhu, projektom je predviđena zamena spoljne i unutrašnje stolarije, kao i podnih obloga. Osim toga, fasadni zidovi će se obložiti termoizolacijom, a krovni pokrivač će biti zamenjen. Planirano je formiranje i pomoćnog prostora pedijatrije.

Predsednik Opštine Titel, Dragan Božić, je izjavio da ova opština bez podrške Pokrajinske Vlade i Vlade Srbije ne bi mogla samostalno da realizuje investicije niti da se razvija.

Lokalna samouprava je već objavila javni poziv za drugu fazu rekonstrukcije, dogradnje i energetske sanacije Predškolske ustanove „Plavi čuperak“, za šta je Pokrajinska Vlada izdvojila 109,4 miliona dinara.

Radnoj poseti opštini Titel prisustvovali su i potpredsednik Pokrajinske Vlade i pokrajinski sekretar za zdravlje prof. dr Zoran Gojković, potpredsednik Pokrajinske Vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žolt Sakalaš i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragan Milošević.