Početak Gradske vesti Ivanišević uručio sertifikate polaznicima škole kuvanja u Vrdniku: rezultat projekta promovisanja vojvođanskog...

Ivanišević uručio sertifikate polaznicima škole kuvanja u Vrdniku: rezultat projekta promovisanja vojvođanskog gastro turizma

117
0

Vrdnik, 22. decembar 2023. – Dr. Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, uručio je danas sertifikate polaznicima škole kuvanja „Gourmet centra“ u Vrdniku. Ova inicijativa predstavlja deo projekta posvećenog očuvanju gastro baštine u Vojvodini, a cilj škole je promocija lokalnih proizvoda malih proizvođača i tradicionalnih recepata karakterističnih za vojvođansko područje.

Sam projekat pruža polaznicima priliku da se upuste u svet vojvođanske gastronomske tradicije, razvijaju veštine u pripremi autentičnih jela i podrže lokalnu ekonomiju. Učenje veština tradicionalne pripreme hrane u Vojvodini ima značajnu ulogu u očuvanju kulturne baštine i kreiranju jedinstvene turističke ponude, s obzirom na bogatstvo istorije i multietničnosti ovog regiona.

Očuvanje tradicionalnih recepata kroz školu kuvanja omogućava prenošenje znanja i veština s generacije na generaciju. Kroz pripremu i degustaciju autentičnih jela, polaznici imaju priliku upoznati se s kulinarskom tradicijom i vrednostima koje ona nosi. Osim toga, kuvanje tradicionalnih recepata nije samo proces pripreme hrane, već i način da se sačuva prepoznatljivost zajednice i podseti na prošlost.

Pokrajinski sekretar Ivanišević naglasio je da ovaj vid turizma ima veliki potencijal i prepoznat je u novom Programu razvoja turizma Autonomne pokrajine Vojvodine za period od 2022. do 2026. godine. „Jasno je opredeljenje Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam da što više ulažemo u obrazovanje kadrova koji nedostaju na tržištu rada„, istakao je Ivanišević.

Osim što čuva tradiciju, kuvanje autentičnih jela ima veliki potencijal za stvaranje turističke ponude u Vojvodini. Turisti sve više traže autentična iskustva, uključujući i kulinarsku dimenziju.

Kroz saradnju s lokalnim proizvođačima hrane, vinarijama i drugim proizvođačima, škola kuvanja koristiće sveže i kvalitetne namirnice u pripremi jela, čime će se stvoriti veza između gastronomije i lokalne ekonomije. Ovaj oblik gastro turizma ima potencijal da podstakne lokalnu ekonomiju, podržava male proizvođače hrane i promoviše lokalne proizvode kao deo brenda.

Kroz partnerstva i zajedničke marketinške aktivnosti, škola kuvanja će postati sastavni deo turističke ponude regije, privlačeći posetioce koji žele istražiti vojvođansku kulturu kroz ukusnu hranu i autentična kulinarska iskustva.

Projekat škole kuvanja je realizovan od oktobra do decembra 2023. godine uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.

Škola kuvanja je deo prekograničnog projekta Srbija – Hrvatska Interreg IPA CBC, čiji su korisnici Univerzitet „Educons“ i „Gourmet centar“, s partnerima iz Hrvatske.

Ivanišević je takođe učestvovao u panel diskusiji posvećenoj ruralnom i gastro turizmu u Vojvodini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here