Početak Gradske vesti Iz gradskog budžeta oko 160 mliona dinara za aktivne mere zapošljavanja

Iz gradskog budžeta oko 160 mliona dinara za aktivne mere zapošljavanja

47
0
mere zapošlavanja
Prioritet pri uključivanju u predviđene programe imaće osobe iz kategorije teže zapošljivih lica.

U Službenom listu Grada Novog Sada objavljen je „Akcioni plan zapošljavanja Grada Novog Sada za 2019. godinu“ na osnovu koga će se u ovoj godini sprovoditi programi i mere sa ciljem smanjenja nezaposlenosti i unapređenja zapošljavanja.

Ukupno je planirano osam programa i mera – programi pripravnika i stručne prakse, organizovanje javnih radova od interesa za Grad, podrška pri samozapošljavanju, subvencije za otvaranje novih radnih mesta, sajmovi zapošljavanja, univerzitetska profesionalna praksa studenata i obuke za deficitarna zanimanja.

Po dosadašnjim iskustvima, programi direktnog subvencionisanja zapošljavanja imaju najjače efekte, a programi obuke za tržište rada najslabije. Kada je reč o javnim radovima, oni imaju veći efekat u vidu radno-socijalne aktivacije i psihološkog uticaja na korisnike, nego kao sredstvo za poboljšanje zapošljavanja, prenosi „Dnevnik“.

Za realizaciju ovih mera planirano je da se iz budžeta grada izdvoji 160,5 miliona dinara i da se u njih uključi ukupno 750 osoba.

Akcioni plan zapošljavanja izrađen je na osnovu različitih pokazatelja, pa se, između ostalog, u njemu može naći i podatak da su među deficitarnim zanimanjima informatičari, programeri, zavarivači, mesari, farmaceuti, defektolozi, socijalni radnici, lekari specijalisti, dok su pravni, poljoprivredni i ekonomski tehničari u višku, kao i turizmolozi, kulturolozi, hemijski tehničari, profesori srpskog jezika i književnosti.

U Novom Sadu je aktivno 17.177 preduzetnika, a taj broj je na kraju 2018. godine dva odsto veći u odnosu na 2017. Najveći broj preduzetnika čine privredna društva iz oblasti trgovine, ugostiteljstva, računovodstva, knjigovodstva, revizorskih poslova, ali i delatnosti frizerskih i kozmetičkih salona i slično.

U skladu s procenom zapošljivosti, prioritet pri uključivanju u mere aktivne politike zapošljavanja imaće teže zapošljive osobe koje pripadaju nekim od kategorija: mladi do 30 godina, viškovi zaposlenih, stariji od 50 godina, žene, niskokvalifikovani i oni bez kvalifikacija, osobe s invaliditetom, Romi, radno sposobni korisnici novčane socijalne pomoći, dugoročno nezaposleni, mladi u domskom smeštaju i hraniteljskim porodicama, žrtve porodičnog nasilja, izbegle i raseljene osobe, samohrani roditelji i slično.