Početak Gradske vesti Izabrano rešenje za izradu skulpture u novosadskom Distriktu

Izabrano rešenje za izradu skulpture u novosadskom Distriktu

24
0

Na vajarsko-arhitektonskom konkursu za idejno rešenje izrade skulpturalnog dela u okviru urbanističkog rešenja novosadskog Distrikta, koji je pokrenula Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” i Centar za likovnu i primenjenu umetnost TERRA, izabrana je skulptura „Oblak” autora Branislava Nikolića.

Idejno rešenjetreba da obuhvati prostorni i istorijski kontekst Distrikta, kao mesta koje baštini stogodišnje industrijsko nasleđe, ali i novi centar kreativnih industrija, koji realizovan zahvaljujući obnovi u okviru projekta Evropske prestonice kulture.

Skulptura „Oblak” predstavlja misaonu i organsku dopunu novog koncepta za revitalizaciju prostora Distrikta. Osmišljena je u formi fabričkog dimnjaka iz kog kulja dim i svojom formom izmešta posetioce Distrikta u istoriju ovog prostora obeleženog intenzivnom industralizacijom Novog Sada početkom dvadesetog veka. Izgrađen u kombinaciji terakote i čelika, „Oblak” će dokumentovati istoriju Distrikta, povezujući prošlost i sadašnjost. Dva dominantna materijala, terakota i čelik, bili su nosioci razvoja grada, prateći njegov stalni napredak kroz decenije.

Kriterijumi su bili koncepcijski odnos prema temi i materijalizacija koncepta, kvalitet rešenja u odnosu prema temi, značenjski i namenski kvaliteti rešenja, originalnost ideje, uverljivost i komunikativnost rešenja, estetski, likovni i oblikovni kvaliteti rešenja, poznavanje materijala i izrade dela u mediju terakote, kvalitet tehničko-tehnoloških karakteristika rešenja, materijalizacije kao i buduće eksploatacije i održavanja, kvalitet rešenja u odnosu na kontekst – u neposrednom i širem okruženju, kulturnom nasleđu i specifičnostima prostora kome će javna skulptura pripadati i u okviru kog će se tumačiti, tehničke mogućnosti predloženog rešenja za realizaciju i izvodljivost rešenja, kao i uverljivost argumentacije – jasnoća saopštavanja kroz grafičke priloge.

Povod za raspisivanje ovog konkursa jeste urbanistička intervencija u javnom prostoru koja podrazumeva postavljanje skulpturalnog dela, a na lokaciji koja pretenduje da postane najvibrantniji centar kreativnih industrija u regionu.

Ostale informacije o konkursu i opis idejnog rešenja za skulpturu „Oblak” dostupni su na sajtu novisad2022.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here