Izložba u arhivu grada povodom 120 godina od izgradnje Vladičanskog dvora

Otvaranje izložbe „Vladičanski dvor u Novom Sadu – 120 godina od izgradnje“ održano je u Istorijskom arhivu Grada Novog Sada. 

 

Ovom izložbom predočen je istorijat gradnje impozantnog objekta. Osim toga, prisutnima su predstavljeni bogoslužbeni predmeti, umetnička dela, dokumenta, stare knjige, fotografije i nameštaj koji se danas i čuvaju u ovom velelepnom zdanju. Izložbu je otvorio protoprezviter Miodrag Šipka, arhijerejski namesnik novosadski prvi, dok su svečanosti prisustvovali i pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Stanko Ljubičić i član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

 

Od velikog je značaja poklanjanje pažnje jednom od najdragocenijih arhitektonskih zdanja u Novom Sadu, gradu čiji se veliki kulturni, istorijski i duhovni značaj ne dovodi u pitanje. Ovom izložbom ispričana je priča o nastajanju Vladičanskog dvora, smeštenog u centar našeg grada, koji, bez sumnje, uvek iznova, izaziva divljenje svojih posmatrača. Izuzetno mi je drago što su ujedinjenjem energija ustanova kulture i Eparhija bačke iznedrile ovu izložbu, jer je negovanje kulturno – iskorijske baštine ključni segment podizanja kulturne svesti, odnosno, očuvanja kulturnog identiteta našeg grada i naše države. Negujući spomenike kulture i uspomena na one koji su ih gradili, negujemo upravo ono što nas čini autentičnima i prepoznatljivima, a objekti poput ovoga od posebnog su značaja, jer predstavljaju uporišta duhovnosti i vere – izjavio je Dalibor Rožić.

Izložba “Vladičanski dvor u Novom Sadu-120 godina od izgradnje“ nastala je u saradnji Muzeja Grada Novog Sada, Eparhije bačke i Istorijskog arhiva Grada Novog Sada, a autori su muzejska savetnica dr Gordana Petković i upravnik riznice Eparhije bačke đakon Miroslav Nikolić.

Novi Sad, 03. januar 2022. godine

Fotografije: Feđa Kiselički