Početak Gradske vesti Izložba ,,Višeslojnost“ u Kulturnoj stanici Liman

Izložba ,,Višeslojnost“ u Kulturnoj stanici Liman

100
0

Izložba ženskog arhitektonskog stvaralaštva ,,Višeslojnost“ otvorena je 6. septembra u 19 sati, u Kulturnoj stanici Liman, u okviru nedelje arhitekture Kaleidoskopa kulture.

Otvaranje izložbe na prostoru Kreativnog distrikta pružena je prilika da se predstavi oko sto žena arhitektinja.

Otvaranjem je moderirala Anja Milić, predsednica skupštine udruženja Žensko arhitektonsko društvo, a posetiocima su se zvanično obratili i prof. dr Eva Vaništa Lazarević, predsednica udruženja Ženskog arhitektonskog društva, Vesna Stojčić, arhitektkinja i kuratorka izložbe, kao i Nemanja Milenković, direktor Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

Pored otvaranja, održane su i dve ŽAD tribine.

Na prvoj tribini pod nazivom Višeslojnost – Arhitektura scene, koja je održana 7. septembra, razgovaralo se o arhitekturi festivala i scenskih nastupa, a učestvovali su Dušan Letić, arhitekta; EXIT festival, Ivan Kršev, vlasnik rental kompanije Chameleon i Aleksandar Oparnica, dipl. umetnik i producent audiovizuelnih medija.

Na drugoj tribini pod nazivom Višeslojnost – Arhitektura i izložbe, koja je održana 8. septembra, vodio se razgovor o radu na organizaciji BINE (Beogradske internacionalne nedelje arhitekture) kao najveće arhitektonske manifestacije u Srbiji, a govorili su Ružica Sarić, arhitektkinja BINA, prof. arh. Milan Đurić, Arhitektonski fakultet Beograd i predsednik UAS-a i dr arh. Aleksandar Bede, DANS.

Naime, glavni program izložbe posvećen je ostvarenjima članica u arhitekturi, dizajnu enterijera, urbanizmu, zaštiti i komunikaciji, dok tematski program izložbe ilustruje višeslojnost delovanja žena arhitekata u drugim kreativnim disciplinama – grafički dizajn, ilustracija, dizajn tekstila, industrijski dizajn, modni dizajn, kostim, scenografija, šminka, gastronomija, IT, menadžment u kulturi, i mnoge druge…

Kao što je već rečeno, izložbu je organizovalo Žensko arhitektonsko društvo (ŽAD), a izložba je trajala od 6. do 9. septembra…

Fotografije: Instagram nalog Kulturna stanica Liman

Novi Sad, 9. septembar 2022.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here