Početak Gradske vesti Jačanje saradnje između Novog Sada i Mađarske: Gradonačelnik Đurić razgovarao sa ambasadorom...

Jačanje saradnje između Novog Sada i Mađarske: Gradonačelnik Đurić razgovarao sa ambasadorom Mađarske

7
0

Gradonačelnik Novog Sada, Milan Đurić, održao je sastanak sa ambasadorom Mađarske u Srbiji, Nj.E. Jožefom Mađarom, u Gradskoj kući.

Na sastanku je naglašena važnost jačanja partnerskih odnosa između Grada i Ambasade, uz izraženu nameru ambasadora Mađara da se razvoj tih odnosa nastavi kroz zajedničke projekte, u skladu sa strateškim opredeljenjem dve zemlje za jačanje susedskih i prijateljskih veza.

Posebna pažnja posvećena je značaju mađarske nacionalne zajednice u Novom Sadu, uz podršku Grada u negovanju njenog identiteta i kulture na maternjem jeziku.

Razgovaralo se i o nedavnoj poseti ambasadora Novom Sadu, kao i o važnosti modernizacije brze pruge Beograd-Budimpešta, koja će doprineti bržem transportu putnika i robe i dodatno ojačati veze između dve zemlje.

Tema razgovora bila je i saradnja na polju privrede, pri čemu je istaknuto da je Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu značajan događaj u oblasti agrara u regionu, otvoren za kompanije iz celog sveta, uključujući i mađarske kompanije.

Kultura je takođe istaknuta kao oblast u kojoj se saradnja može dodatno unaprediti, dok su pohvaljeni intenzivni prijateljski odnosi između Novog Sada i Pečuja, dve Evropske prestonice kulture, koje su zvanično pobratimi od 2008. godine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here