Početak Uncategorized Jelana Barda: Muškarac mora da bude supermen da bi pratio ženu koja...

Jelana Barda: Muškarac mora da bude supermen da bi pratio ženu koja nosi moj nakit

74
0
Barda Jelena
Barda Jelena

Jelena Kovačević, poznatija kao Jelena Barda u Novi Sad unela je svežine svojim nakitom. Splet životnih okolnosti mladu Zgrebčanku dovodi pre dvadeset godina u Novi Sad gde ostvaruje porodicu i počinje da kreira sada svim Novosađanima, dobro poznat nakit.
Ovom prilikom Jelena nam je otkrila tajne svog uspeha.

Zbog čega voliš Novi Sad?

U Novi Sad doselila sam se davne 1995. godine, kada sam imala samo deset godina, do sada je to nekoliko života koji su se odigrali baš tu.
Ovaj grad volim jer razne ljude i događaje vezujem za njega, sem toga prekrasan je i inspirativan, pruža toliko lepote.

Zašto se baš u Novom sadu ostvaruješ kao umetnik, dizajner nakita?

Nakit je samo materilizacija, ono opipljivo što se na kraju može dotaknuti. Ono što ja radim umetnost, kreacija kako god da je nazovemo je zapravo proces koji se sastoji od pogleda, uzdaha, kontakta sa ljudima, konzumiranja života u pravom smislu. Putovanje i otkrivanje, istraživanje i lični doživljaj svega proživljenog i na kraju to pretočim u oblik, boju ,nakit. Zbog moje razigranosti i znatiželje, često sam u kontaktu sa ljudima koje pažljivo slušam i kalibriram i razmišljam o tome što govore. Tako često čujem kako govore da bi na nekom drugom mestu bili uspešniji, samo da je ovo ili ono drugačije, kad bi imali jedno lako bi stvorili drugo i td. Moja ideja je da se razvijam i stvaram tu gde jesam. Za mene je to Novi Sad i to je centar odakle ja osvajam svet. Mislim da teritorijalna pripadnost nije ono što određuje naše puteve i koliko daleko mozemo da odemo. Kad postoji pokretač, goruća želja, cilj, onda je samo nebo granica. Ostvarenje mojih ideja se desava tu gde sam ja, bilo da je to u Novom Sadu ili na rubu planete. Distribucija i transport su samo tehničko pitanje i dobra organizacija, tako Barda nakit nose žene u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Svedskoj, Australiji, BiH… Tu su i društvene mreže koje nas za čas spoje, otrkrivaju i više o nama i našem radu nego sto smo ponekad i svesni.

Kako je krenula priča sa ovako glamuroznim nakitom?

Hvala ti za ovo pitanje i što si u Bardi prepoznala glamur.
Priča je krenula tako sto sam dugo, više od tri godine sebi postavljala pitanje i to svakodnevno: Da imam milione i da ne moram ništa da radim zbog novca, šta je to čime bih volela da se bavim, šta je to u čemu bih uživala.
Pronašla sam tri ljubavi: ljudi i način na koji funkcionisemo i koliko svojih kapaciteta koristimo za kreacije sopstvenih života, pisanje, i kreiranje nakita. Ovo prvo istražujem i živim svakodnevno i u tome nalazim inspiraciju, koju pretočim u svoje kreacije. Svakodnevno težim da postanem bolja verzija sebe i tako pomeram sopstvene granice. To je moj doprinos svetu. Biti bolji… Osnovni sastojci Barde jesu energija jer svi i sve je energija, posebnost i jedinstvenost jer je svaki čovek jedinstven,ljubav jer je to ono sto dajem i primam u svojim odnosima, hrabrost i smelost da se bude svoj. To i jeste Barda, sidro za srecu, snagu i podsticaj da se bude osoben u ovom vremenu gde često i lako možemo da se izgubimo i zaboravimo zašto smo tu i ko smo, i na kraju onaj vizuelni modni efekat da uz bilo koju odevnu kombinaciju Barda može da se savršeno uklopi i doprinese boljem izgledu. I sve to zajedno doprinelo je tome da za kratko vreme Barda osvoji zene širom sveta, pažnju medija, dobije odlične kritike modnih gurua i zauzme svoje mesto pod ovim nebom koje delimo i dobije epitet gramuroznog nakita.

Zašto Barda?

Bardi su bili keltski narodi, žene su zvali BARDA. Oni su bili pesnici i svojim stihovima su prenosili pozitivnu energiju i podsticali moć i uspeh. Postoji verovanje da sve što Barda zamisli u trenutku se ostvari. Ja verujem da je to stvarno tako i da moj nakit ima iste te moci. Evo, ti nosiš Barda narukvicu pa reci šta ti mislis. Ima li istine u tome? (smeh)

Zašto toliko boja?

Postoji nauka koja se bavi bojama i dokazano je da boje imaju zaista veliki značaj među ljudima. Postoji čak i terapija bojama. Svaka boja ima svoje značenje i uticaj. Neko boji notama, ja sam se odlučila da bojim vedrim bojama.
Neke nas boje privlače, druge odbijaju i to sve može da se objasni i sa psihološkog aspekta.
Barda ima intenzivne, energične boje i specifične nijanse. Deluju razigrano i veselo kako bi podsticale pokretačku energiju i motivaciju, a u onome ko ih nosi budile vedar duh i radost. Bela i crna su tu da podrže eleganciju i ravnotežu.
Ako vidite ženu sa žutom Bardom, bežite od nje što vas noge brže nose. Sigurno joj um brzo radi i još je jako ljubomorna . (smeh)

 

Koliko su Novosađanke smele da ovakve narukvice kombinuju uz svoje odevne predmete? Inače koliko su smele?

Ovo mi je možda i najteže pitanje do sada… Kako pratim modu, i bavim se ovim poslom, često posmatram ljude kako nose i ponašaju se u svojim odevnim kombinacijama i na koji način donose te kreacije. U stvari, sva smelost i hrabrost da se nešto stavi ili obuče na sebe je u načinu na koji ćemo to izneti. Na žalost, prekrasne žene koje hodaju ulicama našeg grada dosta liče jedna na drugu jer se isto oblače i nose iste frizure.
Ovo kazem, samo da bih podržala ljude da grade svoj stil i daju sebi za pravo da imaju izlete kreativnosti i slobodu da nose ono u čemu se dobro osećaju.
Nisam sigurna da je pižama u kojoj je Rihanna otišla na utakmicu toliko posebna, koliko je ona to posebno iznela i koliko je to prihvatljivo svima koji prate njen rad i energiju koju ona širi. Možda nije postalo trend, ali je ta slika privukla pažnju širom sveta jer je pokazala njen luckasti karakter i osobenost.
Kada je nakit Barda u pitanju, na moju radost, ima žena koje je biraju i sa uživanjem ga nose. Da li je stvar smelosti ili ukusa, nije ni od presudnog značaja. Možda i jedno i drugo.
Svako iskazuje svoje potencijale na svoj nacin i radi verovatno najbolje što moze. Nemam pravo da sudim o tome koliko je neko hrabar ili smeo.

Šta savetuješ za lepše dane i proleće. Kakav nakit?

Svi su dani lepi, ako smo mi odlučili da tako bude. Sad kad grane sunce i zamiriše prolece savetujem da dopustite sebi da se igrate bojama i u tome uživate. Čak i jednostavne i jednobojne kombinacije upotpunite nakitom u nekoj veseloj boji. U asortimanu Barda mozete pronaći boju za sebe, od žute, plave, crvene, pink, ljubičaste, za svakog po nesto. Takođe,osim narukvica, predlažem da nosite detalje kao što su marame u raznim bojama ili minđuše.
Za večernje izlaske možete birati crni ili beli nakit koji može doprineti osećaju zavodljivosti i elegancije.

Kakva žena nosi tvoj nakit, a kakav muškarac je prati?

Super pitanje. Često u šali kažem da je Barda stvar identiteta. Izgleda da nije šala, jer između žena i Barde se rađa ljubav na prvi pogled. Odlučne, savremene, sposobne, osobene, posebne istovremeno izuzetno ženstvene i nežne žene koje osete tu celu priču i energiju. Ono što se pokazalo u dosadašnjem iskustvu da su žene koje biraju moj nakit zaista žene koje imaju stila, osećaj za umetnost i dar da prodru dublje ispod površnosti i osete one suptilne nijanse koje prave razliku između običnog i čudesnog.

A kakav je muškarac prati?

Pa Supermen naravno (smeh). Nema pravila kakav neko treba da bude, svako neka bude ono što jeste jer je takav baš savršen, pa ni muškarce ne bih postavljala u kalupe i nametala pravila. Kao što u pitanju već kazeš da je prati, onda je to verovatno muškarac dostojan te žene kao i ona njega.

Autor: Ivana Knežević

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here