Još jedna nagrada za FTN: Studenti elektronike prvi na Evropskom takmičenju u Rumuniji!

U novosadskom timu su tri studenta četvrte godine elektronike  – Marko Kozomora, Milan Popović i Stefan Sredojević. Oni su na takmičenju predstavili hardver u koji je implementirana neuronska mreža, koji služi za prepoznavanje brojeva. Pored brojeva, hardver bi mogao da prepoznaje i slova, a mogao bi i da se obuči za rešavanje drugih matematičkih zadataka.

’’U praksi to izgleda ovako: Ispod kamere postavi se štampani (ili pisani) broj, i naš hardver prepozna koji je to broj i ispiše ga na ekranu.  Naša mreža je klasifikator podataka, i mi je učimo šta treba da prepoznaje. Skalabilnog je dizajna, odnosno, može da uči da obavlja i komplikovanije zadatke’’, objašnjava student Stefan Sredojević.

 

U prvi mah zvuči komplikovano, ali ovo idejno rešenje moglo bi da ima široku upotrebu u privrednim granama u kojima je potrebno brzo sortiranje podataka, npr. u poštanskom saobraćaju. Njihov hardver mogao bi da prepoznaje ručno pisane brojeve ili slova, i tako olakša klasifikaciju pošte, ili da nađe primenu u industriji, gde bi mogao da ubrza sortiranje proizvoda.

Novosadski studenti bili su vrlo zapaženi na takmičenju, budući da su predstavili vrlo inovativno rešenje u oblasti koja je i za stručnjake nova i još nedovoljno istražena. Ističu da su vrlo naporno radili na projektu zajedno sa svojim profesorima i asistentima, kao i da im je drago što su pobedili u vrlo jakoj konkurenciji. U protivničkim timovima bile su starije i iskusnije kolege iz Evrope, uglavnom studenti doktorskih i master studija.

Pobeda na takmičenju u Rumuniji nosi i posebnu draž, jer je isti tim iz Novog Sada i prošle godine učestovao. Tada su osvojili drugo mesto, a sada su se popeli lestvicu više. Kažu da su ovakva takmičenja dokaz da u Novom Sadu studiraju i rade stručnjaci u oblasti elektronike i IT-a, čiji se rad može porediti sa najuspešnijim evropskim centrima.

autor: nsuzivo.rs