Početak objektiv24 Jovanka Đorović: „Kreativnost nije namenjena samo umetnicima“

Jovanka Đorović: „Kreativnost nije namenjena samo umetnicima“

110
0

U čemu najviše uživate? Šta  je to što vas ispunjava? Na koji način vi pokazujete pažnju prema sebi? Šta god da je, sve to je jedan vid ispoljavanja vaše kreativnosti. To može biti: slikanje, vajanje, ali i sadnja cveća, bojenje bojanke za odrasle, ili pevanje u kupatilu.

O kreativnosti nam u nastavku govori Jovanka Đorović, dizajner i umetnica koja se školovala u Italiji, dugo radila u Kini, ima projekte u pet kontinenata. Od 2020. godine vratila se u Srbiju i sa svojom firmom Eco – Art pomaže kompanijama da vizuelno kominuciraju svoja rešenja, podstiče kreativnost i liderstvo unutar timova. Sada je pokrenula uživo i niz kreativnih radionica koje pomažu pojedincu kako u poslovnom, tako i u privatnom aspektu života.

Hajmo za početak, u nekoliko rečenica, ko je Jovanka Đorović poslovno, a ko privatno?

Privatno i poslovno, Jovanka Đorovic je jedna ista osoba. Posao kojim se bavim je ono sto ja živim svakoga dana, a to je multidisciplinarni pristup koji se ogleda u razlicitim interesovanjima, i uvek teženju ka novim načinima da se neki izazov reši. 

Da li se razliku vaš stav prema životu od stava prema umetnosti, kreativnosti?

Kao što nemam odvojene uloge između privatne i poslovne sebe, tako se moj pristup kreativnosti i umetničkom stvaranju ogleda u mom svakodnevnom životu i stavu prema istom. Ja kreativnost živim. Od načina na koji sebi spremam kafu i doručak, preko toga na koji način pripremam platna, do priprema slajdova i prezentacije za klijente. Uvek tražim ono što je u tom trenutku moj autentičan izraz, i to je ono sto me ispunjava.
Jer kreativnost nije rezervisana za umetnike, dizajnere, pisce i muzičare. Kreativnost je ljudska osobina, svi je imamo i treba da je koristimo kako bi nam život bio bogatiji.

Da li postoje knjige i filmovi kojima se vraćate, koji su vaša „ostrva inspiracije“?

Sjajan izvor valera razlicitosti u inspiraciji je jedan malo poznat YouTube kanal, “Louisiana channel” sa intervjuima stvaralaca i umetnika iz različitih delova sveta. Oni dele svoje male tajne, velikog zanata, ali i emocionalnu stranu priče svog unutrašnjeg deteta koje je uvek imalo potrebu da se izrazi.

A knjiga kojoj se uvek vraćam, a koja je promenila način na koji radim i stvaram je “Kreativno samopouzdanje” koju su napisali braća Tom i Dejvid Keli. I pišu baš o tome, kako podstaći samopouzdanje za kreiranje novih ideja kod sebe, ali i kod ljudi oko sebe, i na koji način pohvalom mozemo dobiti više rešenja, i samim tim doći do inovacija. 

Predstavite nam Eco – Art studio, njegovu misiju, i niz kreativnih radionica koje ste pokrenuli?

Kreativni studio Eco-Art ima za misiju da kroz kreativno stvaranje svakoga od nas pomognemo svom okruzenju da bude bolje. Eco-Art kroz kreativno stvaranje pristupa i ekologiji, i liderstvu, ali i kompanijama da produktivnije obavljaju svoje zadatke i projekte unutar timova. Na talasu produktivnosti, u Srbiji smo pokrenuli “Kreativne radionice o kreativnosti”, kao svojevrsni kompas u efikasnoj navigacji ka našim ličnim i profesionalnim timovima. Tu podstičemo pojedince da u svoj život povrate kreativnost koja je kod većine sputana u nekim fazama detinjstva ili na radnom mestu.
Na sledećim radionicama 22.aprila i 13. maja u Beogradu, fokus nam je da obe grupe učesnika opremimo alatima za njihov lični tip kreativnosti, i idealno okruženje u kojima su oni najproduktivniji. I što je najbitnije, ne bavimo se samo teorijom, več na licu mesta stvaramo svoje pelcere ideja i svoja autentična umetnička dela. Jer kreativnost nije namenjena samo umetnicima, kreativnost je tu da nam olakša svakodnevicu i zasladi one male stvari koje život znače.

Po svemu sudeći vaša biografija govori u prilog tome da je jedna od vaših misija da kroz kreativne tehnike vi motivišete ljude kako u poslovnom tako i u privatnom aspektu. A kako vi motivišete sebe?

Baš tako kako na radionicama savetujemo i svoje polaznike. Budite u trenutku izazova tu za sebe, i kada nemate uslove za stvaranje, postoji nacin da ih stvorite, takve da možete da izrazite sebe. Sebe u bolu, sebe u žurbi, sebe u stresu i sebe u radosti. 

Budite slobodni da se izrazite onako kako vaše unutrašnje biće želi da se predstavi. Ukoliko to ne uradimo, naše telo i naš um će naći način da na nekom drugom polju to nesvesno kompenzuje. Sa druge strane, znajte da se naše ideje nadogradjuju, i zato je najbitnije da jednostavno krenemo. Od jedne male, naizgled beznačajne pahulje od ideje, možemo dobiti lavinu produktivne kreativnosti. Da bismo došli na cilj, najbitnije je da krenemo. 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here