Početak Gradske vesti Kada od Matije (3) budete čuli „Hvala“, znaćete da ste mu pomogli...

Kada od Matije (3) budete čuli „Hvala“, znaćete da ste mu pomogli da pobedi najveću bitku: A njemu treba tako malo da uspe u tome

76
0

Pola Matijinog života proveli su po zdravstvenim ustanovama, tražeći razlog njegove tišine. Dijagnoza je konačno došla – Matija ima F83 mešoviti specifični poremećaj razvoja, a sa njim i poremećaje receptivnog i ekspresivnog govora.

 

Pomoći ima, ali ne u državnim ustanovama. Tretmani, aparati i defektolozi obučeni za dečakov problem nalaze se samo u jednom privatnom institutu.

Matiji su tu prepisani svakodnevni audiolingvistički tretmani KSAFA aparatom, a nakon dva meseca lečenja, mali pomak se već primećuje.

No, roditelji nisu sigurni kako nastaviti dalje. Matijin tata je ostao invalid, nakon teške operacije tumora, zbog čega su njegove radne sposobnosti ograničene, a cena terapije uveliko prevazilazi njihove mesečne prihode.

Matiji nešto tako prirodno kao govor ne dolazi lako Foto: Privatna arhiva

Cena jednog tretmana je 1.800 dinara, zbog je čega, uz dodatne troškove lečenja, Starčevićima potrebno oko 600 evra mesečno. 

Svako ko je voljan da pomogne ovom detetu da nađe svoj glas, to može da učini uplatom na brojeve računa 170001032456700096 ili 165-0007007604208-40

Kada Matija konačno progovori, njegovo „Hvala“ biće kao svet veliko.

ŠTA JE F83 POREMEĆAJ?

Pod dijagnozom F83 mogu se pronaći različiti govorni poremećaju, ADHD, ADD, disgrafija, disfazija, disleksija, razvojna dislalija, razvojna dispraksija, intelektualna inhibicija, selektivni mutizam, razvojne disgnozije.

To znači da se pod ovom dijagnozom mogu voditi različiti poremećaji koji su posledica smetnji u razvoju psihomotorike, govornog područja, saznajne oblasti, emocija ili intelekta.

Dete sa usporenim razvojem razvija se sporije od očekivanog i zbog toga kasni u odnosu na decu svog uzrasta. Postoji mogućnost da deca usporenog razvoja „nadoknade“ zaostajanje u razvoju i sustignu decu svog uzrasta, ali je za to neophodno da se razvoj odvija bržim tempom od normalnog za dati period.

(Telegraf.rs)

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here