Karate savez Kosova: Učestvovaćemo na EP u Novom Sadu

”Kosovski karate savez doći će na prvenstvo u kompletnom sastavu sa svojim sportistima, zvaničnicima, sudijama, selektorom i trenerima, kao što bi inače otišao na bilo koje drugo, lokalno, evropsko ili medjunarodno takmičenje”, rekao je Gaši za list “Danas”.

Dodao je da na EP u Novom Sadu učestvuju jer je Kosovo član evropske i svetske karate federacije.

Upitan da li je o mogućim bezbedonosnim rizicima razgovarao sa Karate federacijom Srbije, Gaši je odgovorio da je bezbednost učesnika isključiva obaveza domaćina.

“Ako Srpska karate federacija smatra da postoje pretnje ili da su naši sportisti u opasnosti, onda treba da preduzme mere opreza kako bi takmičari sa Kosova imali jednake šanse kao i ostali da se bore za olimpijske poene”, kaže Gaši.

Tanjug je ranije preneo da je predsednik Karate saveza Srbije Slavoljub Piper izjavio da će najkasnije za mesec dana biće poznato da li će kosovski karatisti učestvovati na Evropskom prvenstvu u Novom Sadu, budući da prijave za šampionat traju još mesec dana.

“Sada nije poznato da li će kosovski karatisti učestvovati na Evropskom prvenstvu u Novom Sadu. Mnogo se spekuliše, ali ne postoji nikakva odluka o dolasku kosovskih karatista. Prijava traje još mesec dana i mnogo toga može da se desi”, rekao je Piper, i dodao da se ne zna  iz kojih zemalja će karatisti doći u Srbiju, iz više razloga, a jedan od njih su finansije.

On je dodao da ne postoji nikakva preporuka Vlade Srbije ili Ministarstva omladine i sporta oko mogućeg nastupa takmičara sa Kosova, nakon što je prošle nedelje upravo Vlada zabranila održavanje rukometnog turnira za juniorke za plasman na Svetsko prvenstvo na kome je otkazan duel Srbije i Kosova.

“Ne postoji nikakva preporuka, za sada mogu svi da se prijave. Ipak, ima mnogo faktora, na primer da li je neki Savez platio kotizaciju Svetskoj i Evropskoj karate federaciji, u slučaju da nije biće zabranjeno učešće njihovim karatistima”, rekao je Piper i podsetio da su kosovski karatisti znali da propuste nekoliko takmičenja.

“Bilo je šampionata na kojima kosovski takmičari nisu dolazili, ne znam iz kog razloga, možda finansija”, rekao je predsednik Karate saveza Srbije. Ujedno, demantovao je da je organizator Evropskog prvenstva u obavezi da istakne zastave učesnika ispred hotela u kome su smešteni i takve navode nazvao smešnim.

Danas piše da dodatne informacije u vezi sa predstojećim prvenstvom nisu dobili u Evropskoj karate federaciji. Na pitanja da li ih je srpska karate federacija obavestila o eventualnim bezbednosnim problemima, i da li će sve zemlje učesnice nastupati sa svojim nacionalnim obeležjima, odgovorili se da „ne poseduju nove informacije o postavljenim pitanjima“.

Na sajtu i veb stranici prvenstva moguće je pregledati spisak do sada registrovanih učesnika, na kome trenutno nema takmičara sa Kosova. Registracija traje još nekoliko nedelja, tako da spisak takmičara nije konačan.

Danas piše i da u brošuri o Evropskom prvenstvu stoji da zemlje učesnice pre početka takmičenja treba da obezbede diskove sa svojim himnama i zastave.

Srbija u dva navrata nije učestvovala na  takmičenjima na kojima je trebalo da nastupe predstavnici Kosova. Prvo je zabranjena kvalifikaciona utakmica za Svetsko juniorsko prvenstvo za rukometašice, a potom je Džudo savez odlučio da povuče svoje takmičare sa nadmetanja u Sarajevu.

Evropsko prvenstvo u karateu za seniore održava se u Novom Sadu od 9. do 13. maja.

Autor: Danas/Tanjug