Kineski festival lampiona od sutra u Novom Sadu

Kineski festival svetla, treći po redu, otvara se ovog četvrtka, 11. februara, u Limanskom parku.

Lampioni će se paliti svakog dana u 17 časova, poručuju organizatori i pojašnjavaju da festival slavi Kinesku novu godinu.

Inicijator i osnivač festivala je umetnik Slobodan Trkulja koji, navode organizatori, već duže vreme uživa veliku popularnost u Kini i radi na kulturnoj razmeni između dve zemlje. Nedavno je sa grupom Balkanopolis učestvovao u kineskom novogodišnjem programu, na Prolećnom festivalu kineske kulture.

„Srećan sam što smo i u ovo teško vreme uspeli da organizujemo festival i prikažemo čaroliju lampiona koji su zanimljivi svim generacijama. Mnogo toga se promenilo od prošlog festivala, život je drugačiji ali verujem da u nama i dalje postoji potreba i želja za lepim doživljajem. Kineski festival svetla će biti prava prilika da sa porodicom i dragim prijateljima izađete i posetite svet kreativne igre svetla“, poručuje Trkulja.


Svetlosni spektakl kreirala je jedna od vodećih svetskih kompanija za izradu umetničkih lampiona iz Zigonga. Njihove svetlosne instalacije uvešće nas u čudesni svet mašte i svetla, koji će podjednako biti zanimljiv i najmlađima i starijima.

Festival traje do 25. februara.

Foto: Milan Milojić