Početak Gradske vesti Koje je najobrazovanije selo u Vojvodini?

Koje je najobrazovanije selo u Vojvodini?

80
0

Prigrevica, selo nadomak Apatina ima blizu 5000 stanovnika i u odnosu na njihov broj, kako sami meštani tvrde, najviše ih je sa fakultetskom diplomom u odnosu na žitelje svih vojvođanskih naselja.
Prema preciznoj evidenciji iz monografije profesorke Zorice Korać Aćimović, od Drugog svetskog rata do 1992. godine studije je završilo 420 Prigrevčana, a za poslednjih 15 godina pridružilo im se još 170 visokoobrazovanih meštana.

Deset doktora nauka poteklih iz ovog sela predaju na fakultetima širom nekadašnje Jugoslavije. Kako u šali kažu njihove bivše komšije, svi su raspoređeni, pa ih ima na rukovodećim funkcijama od opštinskog do pokrajinskog ranga.

Ranije su svršeni srednjoškolci studirali uz pomoć stipendija i kredita, pa su im fakulteti bili dostupniji. Stoga nije čudno što su brojne porodice sa četvoro ili petoro dece koja imaju diplome visokih škola.

Promenilo se vreme, ali se prigrevački roditelji trude da deca to ne osete. Ne daju ih na zanate! Ove godine nijedan učenik iz Prigrevice nije upisao stolarski, mehaničarski, zidarski ili neki drugi zanat. Većina se opredelila za ekonomsku školu, a manje ih je odabralo gimnaziju i druge škole. Tek nekoliko se odlučilo da postanu kuvari i frizeri.

Lane je osnovnu školu „Mladost“ pohađalo 355 učenika, a od njih 47 čak 31 je na kvalifikacionom ispitu za srednju školu osvojio maksimalan broj bodova.

(J. Prelčec, Dnevnik)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here