Početak Gradske vesti Koji lekovi protiv koronavirusa su dostupni u Srbiji?

Koji lekovi protiv koronavirusa su dostupni u Srbiji?

18
0
Foto: Shutterstock/Fast Speeds Imagery
Foto: Shutterstock/Fast Speeds Imagery

Trenutno je u toku hiljadu i po studija koje pokušavaju da daju odgovor na pitanje koji se lek može koristiti za lečenje koronavirusa.

Kako ističu iz Udruženja proizvođača inovativnih lekova, kod nas postoje lekovi koji su sintetisani iz krvne plazme obolelih od kovida. Iz njihovih antitela biraju se najjača, a zatim se umnožavaju, kako bi se lečile druge osobe. Takvi lekovi koriste se kod pacijenata sa blažim do umerenim tokom bolesti, dok za teže pacijente ne postoji specificna terapija.

-Pokazalo se kroz klinička iskustva, ali i u kliničkim studijama da kortikosteroidi široko rasprostranjeni lekovi kao što je deksametazon mogu da budu korisni kod jednog broja pacijenata. Često se daju u kombinaciji sa tocilizumabom– objašnjava za RTS dr Bojan Trkulja iz Udruženja proizvođača inovativnih lekova.

Dodaje da se daju i antikoagulacioni lekovi kako bi se sprečio nastanak krvnih sudova kod ovih pacijenata.

-Imamo i Remdesivir, koji je bio razvijen za neko druge bolesti, ali se pokazalo kroz kliničke studije da može donekle da pomogne kod kovida”, objašnjava Trkulja.

Postoje pretpostavke da bi lek EKSO-CD24, koji je razvio tim čuvene izraelske bolnice iz Tel Aviva, mogao da pobedi koronu i s nestrpljenjem ga iščekuje ceo svet. Ipak, do njegove upotrebe kod nas, kao i u drugim zemljama, moraće da se pričeka, a počeće da se koristi tek kada bude registrovan.

Međutim, nijedan lek za kovid 19 ne može se nabaviti u apoteci. Građani po sopstvenom izboru mogu kupiti samo suplemente koji se smatraju preventivom ili dodatkom terapiji, ali ne bi trebalo ništa uzimati na svoju ruku, kažu farmaceuti.

nsuzivo.rs/RTS,objektiv24

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here