Koncert „Na balu u Novom Sadu”

U sredu 1. februara u 20 časova, održaće se koncert „Na balu u Novom Sadu”  u Gradskoj koncertnoj dvorani povodom Dana grada Novog Sada sa programom najistaknutijih instrumentalnih i vokalno instrumentalnih numera evropskog romantizma i dvadesetog veka.

Naslov „Na balu u Novom Sadu” je muzička posveta i umetnička reminiscencija istorijskog nezaboravanog čina, daha istorije, inspiracije, slobode našeg grada koji je 1. februara 1748. godine proglašen slobodnim kraljevskim gradom, „Poveljom slobodnog kraljevskog grada“ carice Marije Terezije, od kada će utvrđivati svoj duh slobode, poštovanja različitosti, višejezičnosti, prepoznatljive kulture i umetnosti.

To će biti jednočasovni koncertni program u kome se prepliću poruke neprolazne lepote muzičke inspiracije velikana kao što su Johan Štraus, Čajkovski, Korsakov, Verdi, Pučini, Maskanji, Masne, Čilea, Bize, Brams, Rihard Štraus, Leo Vajner i mnogi drugi značajni evropski kompozitori.

Koncrt će izvoditi gudački orkestar sastavljen od akademskih gudača iz Simfonojskog orkestra RTS i filharmonije iz Beograda, predvođenim našim istaknutim maestrom Srbom Dinić, dirigentom, iz Nemačke, kao i operska solistkinja, Zorica Belić.

Program je koncipiran kao muzičko dinamički sled najinspirativnijih instrumentalnih i vokalno instrumentalnih minijatura kroz žanrove orkestarskih svita, igara, valcera, solo pesama, operskih arija, intermeca, sa porukom svakog dela da je muzika neprolazna vrednost koja pobeđuje vreme i razlike, sjedinjuje ljude u lepoti i inspiraciji i ima večni predznak uzvišene paradigme.

Koncert se održava uz podršku Grada Novog Sada i medijsku podršku lokalnih i regionalnih medija, a ulaz će biti slobodan.