Konferencija ,,Industrijski dizajn kao nukleus razvoja“ održana je danas u Omladinskom centru

Konferencija posvećena industrijskom dizajnu ,,Industrijski dizajn kao nukleus razvoja“ održana je danas u Omladinskom centru ,,OPENS“ u novosadskom Kreativnom distriktu.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, obratio se učesnicima se na samom otvaranju konferencije. ,,Ideja industrijskog dizajna kao takvog, odnosno da oblikovanje proizvoda kako bi se konzumenti privukli jeste upravo moja današnja poruka i poziv organizatorima da nam pomognu da zajednički prenesemo poruku i korisnicima sredstava Sekretarijata. Kada govorimo o brendiranju Vojvodine, o izlasku na svetsku izložbu, moramo ponuditi nešto drugačije, kvalitetno, a opet upečatljivo i dopadljivo”, rekao je on, dodavši da je suština da se proizvodi što bolje plasiraju na domaćem i stranom tržištu, kao i da se pomogne našim privrednicima da uspešno sprovedu i implementiraju proces digitalizacije u sopstveno poslovanje.

Industrijski dizajn predstavlja domet razvoja kulture društva i osnovna je poluga drušvenog i privrednog razvoja. Shvatanje i primena koncepra industrijskog dizajna, koji se može podvesti i pod oblast kreativne industrije, definiše sadašnje vreme, savremene tokove i, prema rečima organizatora, određuje budućnost.

Uloga industrijskog dizajna je višestruka, s obzirom da, između odstalog, učestvuje u rešavanju odnosa između ljudi i proizvoda, dok sam dizajner jeste stručnjak koji upravo definiše te odnose.

Predavači na današnjoj konferenciji bili su Sava Čvek, SCA Development Int, Harvard University, Tamara Panić sa Fakulteta primenjenih umetnosti, Nedeljko Tica – Ninox, Sferikon design, i Nikola Đurašković, SCA Development Int, Sferikon design.