Početak Gradske vesti „Kulen fest“ – manifestacija posvećena lemeškom kulenu

„Kulen fest“ – manifestacija posvećena lemeškom kulenu

46
0

 

Postizanje dobrog balansa između namirnica, pažnja prilikom punjenja, prilikom dimjenja i zrenja osnovne su pretpostavke dobrog lemeškog kulena čiju su recepturu proizvođači dobili u amanet od svojih lemeških predaka.

Kristijan Kovač, proizvođač lemeškog kulena kaže, „Najviše se mora paziti na papriku. Paprika mora biti sto posto kvalitetna i zato svaki proizvođač kulena proizvodi svoju papriku. Ne manje bitan je i način čuvanja. Pošto su kuće kod nas u Lemušu od nabijače, specifična je mikroklima i samo uz takav način čuvanja moće da se dobije pravi ukus kulena„.

Da li će izmene Pravilnika koji je prepoznao tradicionalni način proizvodnje lemeškog specijaliteta omogućiti da se lemeški kulen konačno nađe u prodavnicama i otvori nova vrata tržišta proizvođačima ostaje da se vidi. Na potezu su proizvođači.

Profesor dr Ilija Vuković, emitentni stručnjak naglašava da bi proizvođači trebalo da sertifikuju. U elaboratu o proizvodnji lemeškog kulena piše kakva deklaracija mora da bude, zaštitni znak a to nema sada. Samo postoji naziv domaći kulen.

Sjajne specijalitete tradicionalne kobasičarske proizvodnje prikazali su gosti festivala iz Hrvatske i Mađarske. Organizatori „Kulen fest“-a dvanaesti put za redom bili su udruženje Lemeški kulen.

Izvor: RTV

Foto: agroindustrija.net

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here