Početak Gradske vesti Lokalnim samoupravama u Vojvodini dodeljeno 320 miliona dinara za uklanjanje divljih deponija...

Lokalnim samoupravama u Vojvodini dodeljeno 320 miliona dinara za uklanjanje divljih deponija s poljoprivrednog zemljišta.

16
0

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo je danas organizovao dodelu ugovora vrednih 320 miliona dinara lokalnim samoupravama u Vojvodini. Ova sredstva su namenjena za uklanjanje divljih deponija sa poljoprivrednog zemljišta u AP Vojvodini tokom 2023. godine.

Ugovori su potpisani sa predstavnicima 13 lokalnih samouprava, među kojima se izdvajaju Zrenjanin, Žitište, Čoka, Ruma, Nova Crnja, Inđija, Novi Kneževac, Beočin, Sečanj, Odžaci, Alibunar, Irig i Bečej.

Podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Aleksandar Panovski, je istakao da je Sekretarijat ove godine inicirao dodavanje nove konkursne linije u Program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta. Ova linija je namenjena rešavanju problema divljih deponija na poljoprivrednom zemljištu u javnoj svojini, gde će otpad biti odlagan na propisan način, a zemljište će se koristiti u poljoprivredne svrhe.

Panovski je naglasio da su bespovratna sredstva namenjena sufinansiranju troškova uklanjanja otpada primarnom separacijom ili drugim tretmanom na mestu gde postoje divlje deponije, kako bi se maksimalno iskoristio komunalni otpad – za njegovo utovarivanje, transport i odlaganje na registrovane deponije i lokacije koje su planirane za to od strane lokalnih samouprava. Na taj način će se sprečiti sve negativne emisije i loš uticaj deponija na okolinu.

ustupljene fotografije

On je dodao da postoji veliki broj divljih deponija u mnogim lokalnim samoupravama, koje smanjuju kvalitet zemljišta i dovode u pitanje bezbednu proizvodnju hrane. Problemi se dodatno pogoršavaju tokom padavina, jer se štetne materije slivaju u zemljište, zagađujući ga. Međutim, proces čišćenja i uklanjanja deponija će osloboditi značajnu površinu zemlje.

Ovim projektima će se sa divljih deponija u AP Vojvodini ukloniti i odložiti oko 125.000 kubnih metara otpada, oslobađajući gotovo 25 hektara poljoprivrednog zemljišta u javnoj svojini, naglasio je Panovski.

Predstavnici lokalnih samouprava koji su dobili sredstva izrazili su planove da reše probleme divljih deponija i da kasnije to zemljište bude u potpunosti u funkciji poljoprivrede. Oni koji su već započeli proces čišćenja nameravaju da ga zvanično završe koristeći ova sredstva.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here