Početak Gradske vesti Maja Gojković otvorila obnovljenu Spomen-zbirku Pavla Beljanskog u Novom Sadu

Maja Gojković otvorila obnovljenu Spomen-zbirku Pavla Beljanskog u Novom Sadu

25
0

Predsednica Pokrajinske vlade, Maja Gojković, svečano je otvorila obnovljenu Spomen-zbirku Pavla Beljanskog u Novom Sadu, nakon što su završeni radovi na adaptaciji izložbenih prostora na spratu i u holu muzeja. Ovaj projekat, finansiran od strane Pokrajinske vlade, omogućio je da legat ponovo bude dostupan posetiocima.

Gojković je izrazila zadovoljstvo povodom obnove prvog namenski izgrađenog muzejskog prostora u Srbiji iz 1961. godine, ističući da je muzej sada u potpunosti renoviran i da se svečano otvara u čast rođenja Pavla Beljanskog, darodavca i velikog filantropa.

Predsednica je napomenula da su radovi trajali tri godine i da je ovo najveća renovacija u poslednjih pedeset godina. Investicija od preko 100 miliona dinara potpuno je finansirana od strane Pokrajinske vlade.

„Ova temeljna obnova svrstala je muzej među ustanove koje ispunjavaju najsavremenije muzeološke standarde. Zgrada, koja je biser naše arhitekture i kulturni spomenik, sada sija u punom sjaju,“ rekla je Gojković.

Ona je takođe istakla veliki značaj gesta Pavla Beljanskog, koji je zaveštao 184 umetnička dela narodu i državi, čime je pokazao vrhunski čin patriotizma i doprineo kulturi i obrazovanju u Srbiji.

Tokom svog mandata kao ministar kulture, Gojković je pokrenula razgovore o izradi Zakona o mecentsvu, sa ciljem da se detaljno reguliše ova oblast od velikog značaja, posebno za mlade i neafirmisane umetnike.

Tom prilikom, Gojković je posetila i Memorijal Pavla Beljanskog, otvoren 1966. godine zahvaljujući poklonu kolekcionarovih naslednika, i upisala se u knjigu utisaka.

Na događaju je govorila i upravnica Spomen-zbirke, Milana Kvas, a prisutna je bila i pokrajinska sekretarka za kulturu, informisanje i odnose s verskim zajednicama, Aleksandra Ćirić Bošković.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here