Početak Gradske vesti Maја Gojkovuć posetila izložbu u Muzeju „Orsej“ u Parizu

Maја Gojkovuć posetila izložbu u Muzeju „Orsej“ u Parizu

16
0

Predsednica Pokrajinske vlade, Maja Gojković, danas je posetila izložbu u Muzeju „Orsej“ u Parizu, organizovanu povodom obeležavanja 150 godina impresionizma.

Tokom ove posete, predsednica Gojković se sastala sa savetnikom predsednika Muzeja „Orsej“ za međunarodne odnose, Nikolom Gauzerandom.

Izložba, koja sadrži blizu 130 dela, postavljena je u znak sećanja na 15. april 1874. godine, kada je u Parizu otvorena prva izložba impresionista.

Tog dana, umetnici poput Moneta, Renoara, Dega, Morizo, Pisaroa, Sisleja i Sezana odlučili su da prekrše tadašnja umetnička pravila i prirede izložbu van zvaničnih kanala, čime je nastao novi umetnički pokret – impresionizam.

Projekat je započet 2017. godine u muzeju koji čuva najveću kolekciju impresionističkih dela na svetu, sa gotovo 500 radova.

Izložba je organizovana u saradnji sa Nacionalnom galerijom umetnosti iz Vašingtona, koja poseduje drugu najznačajniju kolekciju impresionističkih dela van Francuske.

Obilasku izložbe prisustvovale su i upravnica Galerije Matice srpske dr Tijana Palkovljević Bugarski, direktorka Muzeja Jugoslavije mr Neda Knežević, direktorka Muzeja savremene umetnosti Republike Srpske u Banjaluci prof. dr Sarita Vujković, i direktorka Muzeja savremene umetnosti u Beogradu Marijana Kolarić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here