Posetioci su imali priliku da saznaju male tajne za pravljenje dobrog Banatskog hleba. Recept je jednostavan i dobro poznat: mlaka voda, kvasac, brašno, so. Ipak, danas malo koja domaćica mesi hleb onako kako su radile naše majke i bake, a upravo to žele da sačuvaju od zaborava žene iz Banatskog Novog Sela koje su pre četiri godine i osmislile tu
„Sama rečenica kaže „hleb nasušni“, kaže da nas on odvajkada okuplja oko trpeze i naši počeci i koreni našeg odnosa u porodici , svi su vezani za hleb“, kaže Snežana Baba, Udruženje žena „Novoseljanke“.
Umeće u pravljenju domaćeg hleba pokazale su i žene iz brojnih udruženja koje su došle u goste. A u goste se dolazi sa darovima tako da su tu bili i starinski kolači, razna jela , narodne nošnje i sve ono što vešte ruke naših žena prave.
„Pravi banatski hleb se ne peče u tepsijama već u šerpama, pa je u obliku pečurke i uglavnom se pravi za dva
,tri dana“, kaže Dragana Đurić, Udruženje žena iz Vladimirovca.
„Nema tu velike nauke, svi smo mi pravili onako kako smo naučili od naših baka i majki. Nekada se za podizanje testa koristila komina, a sada kvasac“, kaže Slađana Kitaresku iz Udruženja „Žena iz Torka“.
Ovakvi događaji nisu bitni samo zbog tradicije, kažu organizatorke, cilj je pre svega afirmacija potencijala i stvaralaštva žena u ruralnoj sredini.