Manifestacija u Saobraćajnoj školi „Pink“ u znak sećanja na žrtve saobraćajnih nesreća

Član Gradskog veća za saobraćaj i puteve, prof. dr Aleksandar Bulajić, učestvovao je u jednodnevnoj manifestaciji u Saobraćajnoj školi „Pink“, koja je organizovana povodom obeležavanja Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nesreća. Osim tribine, održane su i preventivne aktivnosti namenjene mladima, posvećene ovoj važnoj temi. Cilj obeležavanja Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nesreća jeste podsećanje na sve poginule i povređene u drumskom saobraćaju.

„Svake godine oko 1.250.000 ljudi širom sveta pogine u drumskim saobraćajnim nesrećama, što znači da na svakih 25 sekundi jedno lice izgubi život u saobraćaju, dok istovremeno 20 do 50 miliona bude povređeno. Ujedinjene nacije su tim povodom 2005. godine ustanovile Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nesreća u drumskom saobraćaju, koji se u Srbiji obeležava od 2007. godine. Ovaj dan je posvećen milionima poginulih i povređenih u saobraćajnim nesrećama, njihovim porodicama i zajednicama, kao i odavanju počasti predanim članovima hitne pomoći, policije i lekara koji se svakodnevno nose sa traumatskim smrtnim posledicama i povredama u saobraćaju. Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji Grada Novog Sada se pridružuje globalnom obeležavanju ovog dana i radi na unapređenju bezbednosti svih učesnika u saobraćaju u našem gradu,“ izjavio je prof. dr Aleksandar Bulajić. On je takođe istakao da Grad Novi Sad kontinuirano organizuje obuke za sve starosne grupe učesnika u saobraćaju, od dece i mladih pa sve do najstarijih sugrađana, s ciljem povećanja bezbednosti u saobraćaju i važnosti poštovanja saobraćajnih propisa.

Savetnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, Milan Ilić, izjavio je da Grad Novi Sad i Republika Srbija čine sve kako bi se broj stradalih u saobraćajnim nesrećama smanjio.