Početak Gradske vesti Materinski dodatak za nezaposlene majke

Materinski dodatak za nezaposlene majke

28
0

Danas je Pokrajinska vlada donela rešenje o materinskom dodatku za nezaposlene majke u AP Vojvodini koje rode treće ili četvrto dete, koje će iznositi 22.500 dinara mesečno u 2023. godini.

Procenjuje se da će ove godine pravo na ovu pomoć imati oko 1.300 nezaposlenih majki, a za realizaciju ove mere planirana su sredstva u iznosu od 360 miliona dinara.

Pravo na materinski dodatak nezaposlene majke ostvaruju u trajanju od 24 meseca.

Danas je na sednici doneta je Odluka o dodeli bespovratnih sredstava porodicama u kojima se rodi treće ili četvrto dete za rešavanje stambenog pitanja ili za unapređenje uslova stanovanja na teritoriji AP Vojvodine za 2023. godinu.

Planirana sredstva za ovu namenu iznose ukupno 250 miliona dinara, a dodeljuju se putem javnog konkursa koji će raspisati Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Pravo na ove subvencije imaju porodice na teritoriji AP Vojvodine u kojima se, počevši od 1. januara 2022. godine pa do dana raspisivanja konkursa rodi treće ili četvrto dete.

Pokrajinska vlada će ove godine sufinansirati troškove postupka vantelesne oplodnje u iznosu od 240.000 dinara, od čega je 40.000 za zamrzavanje embriona, za troškove krioembriotransfera 100.000 dinara.

Za ovu meru podrške planirano je ukupno 40 miliona dinara, a procenjeno je da će pravo na ovu pomoć ostvariti 130 parova.

Pokrajinskim akcionim planom zapošljavanja u AP Vojvodini za 2023. godinu, koji je donela Pokrajinska vlada, definišu se ciljevi i prioriteti politike zapošljavanja i utvrđuju mere kako bi se omogućio stabilan i održiv rast zaposlenosti u Pokrajini.

Za ovaj plan je obezbeđeno 50,5 miliona dinara, i to za subvencije nezaposlenim licima za samozapošljavanje, subvencije poslodavcima za zapošljavanje nezaposlenih lica, javne radove i stručnu praksu, kao i za obuke u profesionalnim i radnim veštinama.

Planski dokument navodi da je aktivna politika zapošljavanja u 2023. godini usmerena na realizaciju aktivnosti koje će dati rezultate na kratak rok, ali i na one koje će u srednjoročnom periodu dovesti do uspostavljanja stabilnog i održivog trenda rasta zaposlenosti, smanjivanja regionalnih razlika, povećanja produktivnosti, sprečavanja isključenosti sa tržišta rada, podsticanja socijalne inkluzije i zbrinjavanja viškova radnika kojima će radni odnos prestati po osnovu restrukturiranja preduzeća.

Na lični zahtev direktora Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine Aleksandra Simurdića, on je danas, na Pokrajinskoj sednici vlade, razrešen dužnosti, a na njegovo mesto imenovan je Ognjen Dopuđ.

Za direktora Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede, na period od četiri godine, imenovan je Viktor Molnar.

Za ustanovu Studentski kulturni centar Novi Sad obezbeđeno je 77,7 miliona dinara za projekat opremanja Studentskog kulturnog centra.

Novi Sad, 25. januar 2023. godine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here