Međunarodni Dan Devojčica

Međunarodni Dan Devojčica: inspiracija i ohrabrenje za sjajnu budućnost

Svake godine, 11-og oktobra, širom sveta se slavi Međunarodni Dan Devojčica. Ovaj dan je posvećen podizanju svesti o važnosti devojčica u društvu i pruža priliku da proslavimo njihovu snagu, talenat i potencijal.

Snaga ujedinjenih glasova

Međunarodni Dan Devojčica nas podseća na važnost zajedništva u podizanju svesti o pitanjima koja utiču na devojčice širom sveta. Kroz dijalog, edukaciju i zajedničke napore, možemo stvoriti okolinu u kojoj devojčice mogu rasti i biti sva ono što požele.

Razbijanje stereotipa

Važno je prepoznati i razbiti predrasude i stereotipe koji ograničavaju devojčice u njihovom razvoju. Podržavanje raznolikosti interesa, strasti i ciljeva devojčica je ključ za stvaranje inkluzivnog društva koje podstiče lični i profesionalni razvoj.

Edukacija kao osnova

Dostupnost kvalitetnog i adekvatnog obrazovanja je temelj za osnaživanje devojčica. Investicija u obrazovanje obezbeđuje im alat za samostalnost i postizanje svojih snova. Podržavanje obrazovnih inicijativa koje promovišu jednake šanse za sve devojčice je imperativ.

Lična inspiracija

Mentorstvo i podrška starijih generacija, posebno žena, igraju ključnu ulogu u razvoju budućih liderki. Deljenje iskustava i podrška u postizanju ciljeva pomaže devojčicama da veruju u sebe i svoje mogućnosti.

Budućnost je u njihovim rukama

Međunarodni Dan Devojčica nas podseća i opominje da je svaka devojčica jedinstveni izvor snage i inspiracije. Njihovi snovi, talenti i ciljevi formiraju budućnost koju gradimo zajedno. Pružimo podršku, ohrabrenje i resurse koje devojčice zaslužuju, jer je njihov uspeh i napredak ključ za prosperitet celog društva.

Ovaj dan je prilika za slavljenje devojčica i podsećanje na njihovu neprocenjivu ulogu u oblikovanju bolje budućnosti kao i svakog aspekta društva.

U Srbiji, ovogodišnje obeležavanje ima emotivnu notu, jer će biti posvećeno devojčicama koje su tragično stradale u masakru 3. maja ove godine, u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu.

Iz Akademije ženskog liderstva ističu da će centralna tema biti bezbednost devojčica i mladih žena. Poseban naglasak stavljen je na javni diskurs koji i dalje obiluje nasilnim, diskriminatornim i mizoginim izjavama. Često se stereotipno predstavlja devojčice, devojke i žene kao osobe koje su slabe i nemoćne. Ovo saopštenje naglašava zabrinutost zbog činjenice da javne ličnosti, pa čak i nosioci javnih funkcija, ponekad koriste izraze koji umanjuju dostojanstvo i snagu sagovornika, nazivajući ih „devojčicama“.

U ovom kontekstu, Akademija ženskog liderstva jasno poručuje: „Devojčice su jake i imaju neograničen potencijal.

Međunarodni dan devojčica će biti obeležen širom sveta pod slogonom „Ova mala devojčica sam ja„. Ova poruka ima za cilj inspirisati devojčice i mlade žene da teže većim postignućima i hrabro ostvaruju svoje snove.

novinar: Sineta Šmit