Početak Gradske vesti Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu: Fokus na održivoj poljoprivredi

Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu: Fokus na održivoj poljoprivredi

23
0

NOVI SAD – Od 18. do 23. maja, Novi Sad će biti domaćin 91. Međunarodnog poljoprivrednog sajma, koji ove godine okuplja preko 1.200 izlagača iz 40 zemalja. Fokus ovogodišnjeg sajma je na održivoj poljoprivredi, a događaj je svečano otvorio premijer Srbije, Miloš Vučević.

Evropska unija je partner sajma, dok su Globos osiguranje i Aldahra generalni i zlatni sponzori. Na svečanom otvaranju prisustvovali su i predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, evropski komesar za poljoprivredu Januš Vojčehovski, kao i brojne zvanice.

Vučević je u svom obraćanju istakao značaj sajma i naveo da je budžet za poljoprivredu od 2012. godine povećan 3,5 puta. „Kada je Novi Sad dobio status slobodnog grada, jedna od privilegija bila je da može da organizuje zemaljske vašare, što pokazuje da je sajamska manifestacija duboko ukorenjena u ovaj deo Evrope. Mislim da je važna stvar što je partner Sajma Evropska unija, da pričamo o stvarima koje menjaju živote nabolje, razmena dobara i poljoprivrednih proizvoda apsolutno je dominantna sa EU“, rekao je Vučević na otvaranju sajma. Dodao je da je poljoprivreda ključna za nacionalnu bezbednost, posebno tokom teških perioda kao što je pandemija koronavirusa.

Predsednica Pokrajinske vlade, Maja Gojković, podsetila je na značajna ulaganja u agrar, ističući da su ukupna ulaganja u proteklih osam godina iznosila 18 milijardi dinara. „Pre deset godina budžet namenjen poljoprivredi bio je za 50 odsto manji nego danas, što jasno pokazuje koliko je ova oblast važna za Pokrajinsku vladu,“ rekla je Gojkovićeva. Posebno je naglasila podršku ženama i mladima u poljoprivredi, kao i investicije u modernizaciju sistema za navodnjavanje i protivgradnu zaštitu.

Generalni direktor Novosadskog sajma, Nikola Lovrić, istakao je da je ovogodišnji sajam zabeležio 10% više izlagača u odnosu na prethodnu godinu. „Velika je čast biti na čelu najstarije sajamske kuće, imamo više od 1200 izlagača iz više od 40 zemalja sveta. To je otprilike više od 10 odsto nego prošle godine,“ rekao je Lovrić. On je dodao da je sajam postao mesto okupljanja za razmenu iskustava i planiranje buduće strategije razvoja poljoprivrede.

Evropski komesar za poljoprivredu, Januš Vojčehovski, pohvalio je vrednost sajma kao mesta za susret inovacija i razmenu znanja. „Počastvovan sam što sam danas ovde, ova manifestacija ima dugu tradiciju, okuplja domaće proizvođače i partnere iz inostranstva. Svi zavisimo od poljoprivrede, danas se sektor suočava sa pritiscima i mora da reaguje na klimatske promene i izazove sa kojima se suočava globalno tržište na polju proizvodnje hrane,“ rekao je Vojčehovski. On je istakao važnost primene EU standarda u poljoprivredi Srbije i naglasio da se Srbija treba uskladiti sa poljoprivrednom politikom EU kako bi efikasno upravljala evropskim fondovima.

Sajam nudi prezentaciju najnovijih tehničkih i tehnoloških dostignuća u agraru, izložbu organske hrane, kao i proizvoda sa geografskim poreklom. Posetioci će imati priliku da prisustvuju stručnim skupovima, okruglim stolovima i edukacijama.

Narednih dana, sajam će obuhvatiti razne aktivnosti poput konferencija o održivoj poljoprivredi, radionica za decu o ćelijskoj poljoprivredi, te prezentacija o obnovljivim izvorima energije. Učesnici će moći da se uključe u B2B sastanke i diskusije o unapređenju stočarstva i pčelarstva.

Manifestacija će biti održana u zatvorenom i otvorenom prostoru Novosadskog sajma, uključujući Kongresni centar „Master“. Evropska unija je partner sajma, generalni sponzor je Globos osiguranje, zlatni sponzor je Aldahra, a banka partner je Banka Poštanska štedionica.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here