Milena Marković dobitnica 68. Ninove nagrade za roman “Deca”

Knjiga “Deca” Milene Marković dobitnik je 68. Ninove nagrade za najbolji roman na srpskom jeziku, objavio je danas žiri na svečanosti u beogradskom hotelu Moskva.

Roman “Deca” u izdanju kuće “Lom” govori o jednom životu koji je, kao i svaki život, sačinjen od više života, te sada sve te živote na okupu drži priča ispričana u stihovima, bez znakova interpunkcije i bez velikog pocetnog slova.

Odluku je doneo žiri kojim je predsedavao Teofil Pančić i članovi: književna kritičarka Marija Nenezić, pesnik Branko Kukić, književnik Ivan Milenković i pesnik Marjan Čakarević.

Među romanima koji su ušli u uži izbor bili su i “Sampas” mladog crnogorskog autora Ilije Đurovića, “Ono o čemu se ne može govoriti” Elvedina Nezirovića, “Španska čizma” Vladimira Kopicla, “Mokrinske hronike” Srđana V. Tešina i “Pogovor” Davida Albaharija.

Ipak,  žiri je izdvojio delo “Deca” u kome književnica na više od 150 strana napisanih u stihovima, bez tačaka i zareza, govori upravo o deci, detinjstvu, porodici, precima i potomcima, ali i o tome šta znači biti majka, ćerka, sin.

Mileni Marković je ovo prvo delo nakon sedam godina, a do sada je objavila knjige: “Pas koji je pojo sunce”, “Istina ima teranje”, “Tri drame”, “Crna kašika”, “Ptičje oko na tarabi”, “Pre nego što sve počne da se vrti”, “Pesme”, “Drame”, “Pesme za žive i mrtve”, “Zmajeubice”…

Dobitnica je i više nagrada, među kojima je i Specijalnu nagrada u Beču za najbolje drame sa prostora bivše Jugoslavije, tri nagrade Sterijinog pozorja za najbolji dramski tekst, kao i nagrade za dramsko stvaralaštvo „Borislav Mihajlović Mihiz”, te priznanja koja nose imena Todora Manojlovića, Đure Jakšića, Miloša Crnjanskog, Biljane Jovanović….

Ninova nagrada dodeljuje se od 1954. godine, a prošlogodišnji dobitnik bio je Svetislav Basara.

Izvor: nsuzivo.rs

Foto: Zoran Lončarević, Promo

Novi Sad, 24. januar 2022. godine