Početak Gradske vesti Ministar Mali najavljuje moguće povećanje penzija do kraja godine

Ministar Mali najavljuje moguće povećanje penzija do kraja godine

22
0

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će na jesen biti procenjeno da li postoji mogućnost za dodatno povećanje penzija do kraja godine. Istakao je da rast plata i penzija neće ići na štetu stabilnosti, već da će biti rezultat poboljšanih performansi i dodatnih izvora rasta u državnoj kasi.

Ministar Mali je naglasio da je javni dug Srbije trenutno na nivou od 47,6% BDP-a, što je znatno manje u poređenju sa prosečnom zaduženošću u evrozoni koja iznosi 89%. Pohvalio je direktorku MMF-a, Kristalinu Georgijevu, koja je istakla Srbiju kao „svetlu tačku u ekonomiji“.

Takođe, ministar je najavio da će zahvaljujući programu „Skok u budućnost – Srbija 2027“ i projektu Ekspo 2027, BDP do 2027. godine dostići planiranih 100 milijardi evra, što je trostruko više u odnosu na 2012. godinu.

Na pitanje o skepticizmu u vezi sa obećanjem da će prosečna plata do 2027. godine biti 1.400 evra, dok će prosečna penzija i minimalna zarada biti po 650 evra, ministar Mali je istakao da je sličan skepticizam postojao i kada je predsednik Vučić obećao prosečnu platu od 500 evra, dok ona danas iznosi više od 800 evra.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here