Početak Gradske vesti Ministar Vučević i general Mojsilović prisustvovali primopredaji dužnosti episkopa vojnog

Ministar Vučević i general Mojsilović prisustvovali primopredaji dužnosti episkopa vojnog

8
0

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su danas u Eparhiji niškoj primopredaji dužnosti episkopa vojnog između dosadašnjeg episkopa niškog gospodina Arsenija i novopostavljenog episkopa lipljanskog gospodina Dositeja, vikara patrijarha srpskog gospodina Porfirija.

Ceremoniji primopredaje dužnosti prethodili su Sveta arhijerejska liturgija i molitveni čin blagodarenja u niškom Sabornom hramu Svete Trojice, koji su uz episkopa Arsenija i episkopa Dositeja sasluživali vojni sveštenici Vojske Srbije.

Ministar Vučević i general Mojsilović, čestitali su novopostavljenom episkopu vojnom Dositeju stupanje na novu dužnost i ukazali na njenu važnost, kao i na značaj verske službe za pripadnike naše vojske.

Episkop Arsenije je najviše odlikovanje Eparhije niške – Orden Svetog Romana Đuniškog prvog stepena dodelio Ministarstvu odbrane, a koje je na današnjoj ceremoniji uručio ministru Vučeviću. Najviše odlikovanje Eparhije niške episkop Arsenije dodelio je i načelniku Generalštaba generalu Mojsiloviću.

Ministar Vučević, zahvalio je u ime Ministarstva odbrane na svemu što je radio i za vojsku i za crkvu i za otadžbinu Srbiju, ali i za ceo srpski narod tokom četiri godine časnog i čestitog službovanja kao episkopa vojnog.

General Mojsilović episkopu Arseniju uručio je oficirsku sablju i tom prilikom izrazio zahvalnost u svoje i u ime pripadnika Vojske Srbije na izuzetnoj saradnji koja je učvrstila odnose Srpske pravoslavne crkve i Vojske Srbije i doprinela jačanju moralne snage njenih pripadnika.

Episkop Arsenije ministru Vučeviću i generalu Mojsiloviću uručio je ikone Gospoda Isusa Hrista i nastolne Biblije.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, šef Kabineta ministra odbrane brigadni general Goran Momčilović i načelnik Uprave za ljudske resurse Generalštaba brigadni general Savo Iriškić.

Episkop Dositej hirotonisan je 11. decembra 2022. godine u Hramu Svetog Save, nakon što je na redovnom zasedanju Sabora Srpske pravoslavne crkve izabran za vikarnog episkopa patrijarha srpskog sa titulom episkopa lipljanskog i tom prilikom, imajući u vidu njegovu oficirsku karijeru, određen i za episkopa vojnog.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here