Ministar Vučević otkrio spomenik generalu Božidaru Boži Jankoviću

U Karađorđevom parku u Beogradu, potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministrima Nikolom Selakovićem, Majom Gojković i Goranom Vesićem, otkrio je spomenik generalu Božidaru Boži Jankoviću.

Foto: Ministarstvo odbrane

General Janković je bio istaknuti srpski oficir koji je učestvovao u šest ratova od 1876. do 1918. godine, uključujući dva srpsko-turska rata, Srpsko-bugarski rat i Prvi svetski rat. Ministar Vučević je istakao značaj njegovih doprinosa odbrambenim sposobnostima Srbije i naglasio njegovu vojničku odanost otadžbini:

„Ovim činom, klanjamo se senima jednog od najsposobnijih i najzaslužnijih srpskih oficira iz vremena oslobodilačkih ratova. Đeneral Janković je učestvovao u čak šest ratova od 1876. do 1918. godine…“

Prema njegovim rečima, poneti veličinom slavnih vojvoda, i vojvode Putnika, i Mišića, i Stepanovića i Bojovića, kao da se često ogrešimo o druge junake i rodoljube, bez kojih ni naše vojvode ne bi mogle da izvrše svoja slavna dela. Ministar odbrane je zato posebno istakao i da je inicijativu za podizanje kulture spomenika đeneralu Jankoviću pokrenulo Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912–1918, koje je tražilo i dobilo pomoć ostalih institucija da se oduži đeneralu Jankoviću za dela kojima nas je zadužio.

Ministar Selaković je dodao da je otkrivanjem spomenika generalu Jankoviću, čineći ga prvim od mnogih koji će biti spašeni od zaborava, skidamo veo zaborava s jednog od najslavnijih sinova srpskog naroda:

Ministarstvo odbrane

– Danas našim okupljanjem ovde i otkrivanjem ovog spomenika, dela našeg uvaženog prijatelja i vajara Zorana Ivanovića, spasavamo jednog srpskog sina od zaborava, ali je on samo prvi od među mnogima sa kojima ćemo to učiniti – poručio je ministar Selaković.

Ovaj događaj je i potvrda da se kultura sećanja u Srbiji vraća i razvija, čime se čine važni koraci u očuvanju nacionalnih tradicija i ponosa.

Spomenik je osveštan uz prisustvo visokih zvaničnika, predstavnika Grada Beograda, lokalne samouprave, boračkih udruženja i potomaka generala Jankovića. Božidar Janković je bio srpski general, ministar vojni i heroj u više značajnih ratova, odlikovan najvišim vojničkim ordenjima za hrabrost i zasluge.