Ministar Vučević prisustvovao predstavljanju Bele knjige odbrane Republike Srbije

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovao je danas predstavljanju Bele knjige odbrane Republike Srbije u Domu Vojske Srbije u Beogradu.

Ministar Vučević čestitao je na početku obraćanja svima koji su bili uključeni u pripremu i izradu tog bitnog dokumenta za sistem odbrane Republike Srbije.

U fokusu predstavljanja, ministar je naglasio da je Bela knjiga ključni strateški dokument koji daje osnovu za dalju razradu sistema odbrane države u skladu sa ustavnopravnim i zakonskim nadležnostima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Ministar je istakao da je Bela knjiga važna za transparentnost i demokratski prikaz rada Ministarstva odbrane, potvrđujući da se ništa ne radi skriveno i iza leđa. Ipak, naglasio je oprez u otkrivanju detalja koji bi mogli ugroziti odbranu zemlje.

Posebno je istaknuta važnost analize bezbednosnog okruženja u kreiranju strategijskih dokumenata koji će odrediti bezbednosne izazove i rizike za državu.

Ministar Vučević je naglasio da Republika Srbija ostaje vojno neutralna država, ali će nastaviti saradnju u oblasti bezbednosti sa drugim državama i organizacijama. Istovremeno, naglasio je važnost očuvanja suverenosti, nezavisnosti i donošenja odluka u skladu sa nacionalnim i državnim interesima.

Bela knjiga odbrane Republike Srbije izrađena je u organizaciji Uprave za strategijsko planiranje Sektora za politiku odbrane, a radnim timom rukovodio je načelnik Uprave za strategijsko planiranje Sektora za politiku odbrane pukovnik dr Dejan Stojković.

Pukovnik Stojković je naglasio da Bela knjiga ima za cilj da javnosti transparentno predstavi sistem odbrane Republike Srbije, posebno u trenucima umnožavanja problema i sve ozbiljnijih kriza širom sveta.

Promociji su prisustvovali zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Želimir Glišović, ambasador i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre, šef Kabineta potpredsednika Vlade Žarko Mićin, članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, kao i diplomatski vojni predstavnici akreditovani u Srbiji.