Početak Gradske vesti Ministarstvo prosvete: Fakulteti da ne povećavaju školarine za narednu školsku godinu

Ministarstvo prosvete: Fakulteti da ne povećavaju školarine za narednu školsku godinu

32
0

Ministarstvo prosvete danas je uputilo poziv visokoškolskim ustanovama koje su donesle ili su u procesu donošenja odluke o povećanju školarina za samofinansirajuće studente da ponovno razmotre opravdanost ovog koraka za narednu školsku godinu.

Ova preporuka Ministarstva usledila je na zahtev Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) i Studentske konferencije akademija strukovnih studija i visokih škola (SKASSS).

Ministarstvo ističe da je ovo preporuka, s obzirom na autonomiju visokoškolskih ustanova, ali se naglašava važnost odgovornog pristupa u vezi sa povećanjem školarina. Većina visokoškolskih ustanova u Srbiji nije povećala školarine za samofinansirajuće studente, što je pohvaljeno kao odgovorno opredeljenje.

U cilju daljeg razvoja visokog obrazovanja i unapređenja studentskog standarda, Vlada i Ministarstvo su formirali Radnu grupu za izradu nacrta Zakona o finansiranju visokog obrazovanja. Očekuje se da tokom 2024. godine kroz dijalog s predstavnicima svih relevantnih institucija i udruženja studenata dođe do adekvatnog i kompromisnog modela finansiranja visokog obrazovanja.

Ministarstvo prosvete podseća na podršku koju pruža visokoškolskim ustanovama kroz budžetska sredstva, stipendije i kredite za studente, te planirane infrastrukturne projekte u oblasti visokog obrazovanja.

Nastaviće se dijalog sa studentskim predstavnicima i visokoškolskim ustanovama kako bi se pronašla rešenja koja štite materijalni položaj samofinansirajućih studenata, istovremeno očuvavajući finansijsku održivost ustanova.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here