Početak objektiv24 Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog danas u Novom...

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog danas u Novom Sadu

32
0

Predsednica Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelena Marinković Radomirović prisustvovala je danas radnom sastanku sa ministarkom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordanom Čomić, u okviru kojeg se predstavnici ministarstva sastaju sa predstavnicima lokalnih samouprava, ustanova i drugih građanskih organizacija kako bi razmenili informacije i omogućili punu primenu zakona iz zajedničkih nadležnosti. Radni sastanka održan je u organizaciji Južnobačkog upravnog okruga, a pored predstavnika ustanova, institucija i organizacija, razgovorima je prisustvovao načelnik okruga Milan Novaković, kao i član Gradskog veća za upravu, propise i urbanizam Milovan Amidžić.

Predsednica novosadske Skupštine tokom sastanka je istakla da je dobro što će predstavnici lokalnih, okružnih, pokrajinskih i republičkih nivoa imati priliku da iznesu svoja mišljenja i razmene iskustva u oblastima koja su za građane od životnog značaja.
– Te oblasti su u našoj zemlji regulisane i uređene zakonskim i drugim pravnim aktima, a svaka lokalna sredina pojedinačno se suočava sa različitim izazovima, koje pokušavamo da rešimo na najbolji mogući način, u okviru naših nadležnosti. Saradnja koju u tim nastojanjima ostvarujemo sa organima na nivou okruga, pokrajine i republike veoma je važna u rešavanju svih problema na lokalnom nivou. Ta saradnja je na visokom nivou, a i ovaj današnji sastanak pokazatelj je veoma konsktruktivnog pristupa, koji za krajnji cilj ima poboljšanje kvaliteta i uslova života svih naših građana – poručila je MSc Jelena Marinković Radomirović.


Ona je istakla uverenje da je „otvoren dijalog najbolji put za pronalaženje rešenja za sve probleme u našem društvu, a da su politički činioci samo jedan od aktera čiji je zadatak da postave temelje međusobnog uvažavanja i razumevanja i trasiraju put ka napretku čitavog društva“.
Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić istakla je da je ključni razlog za obilaženje upravnih okruga to što je ovo Ministarstvo strateški i po nadležnostima alat za primenu zakona, kao i alat za sve korisnike koji se nalaze u nadležnosti ovog Ministarstva.
Dijalog je moćna stvar. Osim što je osnovni alat demokratije, dijalog je proces gde u jednu sobu zovete ljude koji se međusobom ne podnose ili ne poznaju, ali svi dolaze vođeni voljom da se reši nečiji problem – kazala je ministarka Čomić.
Ona je ocenila da je cilj Ministarstva da poveća ocenu o vladavini prava u Srbiji od strane Evropske komisije za 20 procenata.
Načelnik Južnobačkog upravnog okruga Milan Novaković kazao je da će današnji sastanak služiti da, kroz dijalog, obuhvatimo sve aspekte našeg društva, privredni, socijalni, bezbednosni, prava nacionalnih manjina i drugi.
– Ovo jeste pravo mesto za dijalog. Skupština Grada Novog Sada, grada koji je bio Omladinska prestonica Evrope, a 2022. godine je Evropska prestonica kulture, grada sa izuzetnim privrednim i kulturnim razvojem, grada gde se svi uvažavamo i poštujemo, gde smo svi jednaki, bez obizra na versku, nacionalnu i rasnu pripadnost – poručio je Novaković.
On je pozvao učesnike sastanka da što aktivnije učestvuju u razvoju svojih lokalnih samouprava, koristeći mehanizme koji su im na raspolaganju.
Kako je rečeno, do sada je ovakvih sastanaka organizovano u 15 upravnih okruga, od 29, koliko ih ima u Srbiji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here