Početak objektiv24 Mirjana Starčević: „Glinka saksije nikoga ne ostavljaju ravnodušnim“

Mirjana Starčević: „Glinka saksije nikoga ne ostavljaju ravnodušnim“

152
0

Brend Glinka privukao je našu pažnju autentičnim bojama, koje retko viđate na ovom tipu proizvoda. Upitanju su domaće, glinene saksije modernog dizajna. Glinka je primer da se ručni rad, odnosno handmade proizvodi u Srbiji zaista cene. U želji da saznamo više o tome kako nastaju saksije, razgovarali smo sa Mirjanom Starčević, čija kreativnost stoji iza Glinka brenda.

Kako je nastao Glinka brend?

Ideja se pojavila dok sam u okviru jednog projekta tragala za lepim saksijama pastelnih boja i nisam pronašla odgovarajuće na našem tržištu, vrlo brzo odlučila sam sama da osmislim saksiju.
Glinka je zvanično krenula u rad 2018. godine, kada sam osnovala firmu i posvetila se izgradnji brenda. Probna saksija koju sam napravila je bila ljubav na prvi pogled i znala sam da ne postoji opcija da Glinke ne nađu svoj put do ljudi. Vrlo brzo su počele da pristižu pohvale i fotografije zadovoljnih kupaca iz njihovih domova i to mi je bio znak da sam na pravom putu.

Kako ste došli na ideju da spojite tradicionalni proizvod sa modernim dizajnom? Zapravo gde crpite inspiraciju?

Moja ideja je bila da stari zanat kao što je grnčarstvo povežem sa modernim dizajnom i drago mi je da sam uspela kroz Glinku da promovišem zanat za koji smtram da je dragocen. Trudim se da se informišem što više o trendu koji je aktuelan kada je opremanje enterijera u pitanju, takodje u saradnji sa saradnicima dobijam konstruktivne ideje koje mi dosta pomažu. U svom studiju kada imam vremena da se igram sa bojama I oblicima imam najbolju inspiraciju, tako je i nastala,,Terazzo‘’ kolekcija koja je naišla na jako lepe reakcije.

Pokušajte ukratko da nam opišete kako izgleda proces pravljanja jedne saksije?

Glinka saksije se prave vrlo zahtevnom tehnikom oblikovanja gline na točku, nakon toga se glina prirodno suši i  par dana peče, ceo taj proces traje oko dve nedelje, nakon čega sledi ručna obrada saksije i farbanje. Glinka saksije se farbaju ručno kvalitetnim bojama. Tako da praktično za jednu saksiju proces izrade traje minimum dve nedelje.  Ručni rad zahteva dosta posvećenosti, strpljenja, morate da volite to što radite, svaka saksija prodje minimum deset puta kroz moje ruke.

U kakve enterijere se sve Glinke uklapaju, koje dimenzije postoje?

S obzirom na jednostavnost u dizajnu, svedenost oblika, kao i široku paletu boja Glinke se zaista lako uklapaju u različite enterijere. Za manje prostore obično preporučujem saksije manjih dimenzija i pastelnih boja, dok za veće prostore predlažem saksije intezivnijih boja i većih dimenzija ali zaista sve zavisi od ukusa.Ono što Glinke izdvaja je mogućnost prilagodjavanja i osmišljavanja dizajna u zavisnosti od zahteva klijenta.

Da li postoji Vaša omiljena saksija, odnosno koje kombinacije boja lično volite da kobinujete?

U početku moja omiljena kombinacija boja bila je petrolej plava i zlatna, ali sad nakon četiri godine rada i toliko kombinacija boja i različitih dizajna koje sam radila, jako mi je teško da izdvojim omiljenu saksiju. Ali mogu da podelim sa vama omiljena kombinacija boja mojih kupaca i danas je bela i zlatna.

Autor Snežana Mišković

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here