Početak Gradske vesti Mirović: Izgradnja dnevnog boravka u Domu za odrasle i starije u Novom...

Mirović: Izgradnja dnevnog boravka u Domu za odrasle i starije u Novom Bečeju važna novina u sistemu socijalne zaštite.

36
0

Predsednik Pokrajinske Vlade, Igor Mirović, posetio je danas gradilište Dnevnog boravka u okviru Doma za odrasle i starije „Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac“ u Novom Bečeju. Izgradnju ovog objekta finansira Pokrajinska vlada sa sredstvima u visini od 100,5 miliona dinara, a novi prostor od 600 kvadratnih metara gradi se pored postojeće zgrade Doma.

Ovo je značajna investicija Pokrajinske vlade. Više od 30 miliona dinara biće izdvojeno za opremanje ovog objekta. Dom će na taj način proširiti svoje usluge, omogućavajući starijim osobama koje ne mogu same da se brinu, a često ni njihove porodice, da borave ovde„, istakao je Mirović, dodajući da je ovo značajno unapređenje u sistemu socijalne zaštite u Novom Bečeju.

Korisnici će imati pristup i zdravstvenim uslugama, organizovanim radno-rekreacionim terapijama, kao i prostoru za održavanje društvenih kontakata.

„Ovo je jedan od najvažnijih domova u sistemu socijalne zaštite u Vojvodini. Gotovo svakog meseca sekretar Predrag Vuletić i ja obilazimo sve domove, interesujemo se za uslove smeštaja korisnika, rad zaposlenih, za način na koji funkcioniše socijalna zaštita, i obezbeđujemo nemala finansijska sredstva za sve ono što je potrebno da bi ovaj sistem mogao da ispuni svoju važnu ulogu – a to je da štiti one kojima je potrebna pomoć“, rekao je Mirović.

Dom „Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac“ pruža smeštaj i zdravstvenu zaštitu za 425 korisnika, koji su pretežno duševno obolele osobe, kao i starije osobe sa neadekvatnim porodičnim staranjem. Kapacitet uključuje još 24 korisnika koji su u programu stanovanja uz podršku, van ustanove.

Predsednik je takođe obišao fiskulturnu salu za sport i rekreaciju korisnika Doma, budući da je ovo jedina ustanova socijalne zaštite u Vojvodini koja ima opremljenu sportsku salu.

Mirović je naglasio da je u sistem socijalne zaštite u Vojvodini uloženo više od 2,2 milijarde dinara u proteklih osam godina kako bi se obezbedili bolji uslovi u tim ustanovama. Ovo uključuje ulaganja u njihovu izgradnju, rekonstrukciju i opremanje.

Prilikom obilaska radova prisustvovali su pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, Predrag Vuletić, i direktorka Doma, Ljiljana Bognić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here