Mirović na dodeli Međunarodne arhitektonske nagrade

Mirović prisustvovao dodeli Međunarodne arhitektonske nagrade za uređenje Almaškog kraja u Novom Sadu.

Predstavnici novosadske kompanije DBA, pod rukovodstvom Đorđa Bajila, dobitnici prestižne nagrade „Architizer A+Award“ u kategoriji „Unbuild landscape“ za projekat urbanističko-arhitektonskog uređenja Almaškog kraja. Ceremoniji prisustvovao i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, s obzirom na finansiranje Pokrajinske vlade u izradi projektno-tehničke dokumentacije. Rekonstrukcija Almaškog kraja je zajednički projekat Pokrajinske vlade i Grada Novog Sada.

Projekat, koji se smatra jednim od najznačajnijih u istoriji Novog Sada, izabran je u prvih pet na 11. takmičenju „Architizer A+Award“. Novosadski projekat konkurisao sa projektima iz NR Kine, Islanda i Sjedinjenih Američkih Država. Prijavljivanje za takmičenje završeno u februaru, finalisti izabrani u aprilu, a onlajn glasanje otvoreno do 12. maja.

Projekat obuhvata rekonstrukciju dela grada između Almaške i Saborne crkve, najstarije pravoslavne crkve u Novom Sadu, uključujući delove Podbare, Salajke i Starog grada. Planirana je izmena režima saobraćaja, stvaranje pešačke zone i premeštanje tranzitnih pravaca. Površina obuhvata oko 22,58 hektara, a firma DBA je izradila tehničku dokumentaciju, koja je koštala oko 97,6 miliona dinara.

Mirović je istakao značaj projekta, naglašavajući da će omogućiti Novom Sadu da ponovo pronađe svoju dušu i očuva središte bogate istorije. Predsednik je najavio i izradu projektna dokumentacije za uređenje starog jezgra Sremskih Karlovaca u narednim nedeljama