Početak Gradske vesti Mirović na novosadskoj premijeri filma „Heroji Halijarda“.

Mirović na novosadskoj premijeri filma „Heroji Halijarda“.

57
0

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović prisustvovao je večeras premijeri filma „Heroji Halijarda“, reditelja Radoša Bajića, u novosadskom bioskopu „Arena“.

Ratna drama „Heroji Halijarda“ inspirisana je spasavanjem 508 američkih i drugih savezničkih pilota iz neprijateljskih linija, najvećom pojedinačnom akcijom u istoriji svetskog vazduhoplovstva. Ova epska drama dešavala se na improvizovanom aerodromu u selu Prajani, u podnožju Suve planine, uz logističku podršku Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini pod komandom Generala Mihailovića 1944. godine.

Novosadskoj publici su se večeras obratili reditelj Radoš Bajić, kao i glumačka i autorska ekipa.

Predsednik Igor Mirović je tom prilikom naglasio da je Pokrajinska vlada Vojvodine prva podržala snimanje ovog filma sa glumcima koji su ostvarili visoke umetničke domete.

„Ovo je izuzetno umetničko ostvarenje i priča o jednoj podeljenoj srpskoj porodici u uslovima u kojima je pokret pod komandom Generala Mihailovića odigrao snažnu antifašističku ulogu. Film govori i o naporima običnih ljudi da pokažu ono što je najčasnije u srpskom narodu, veru u savezništvo i veru u pobedu“, izjavio je Mirović.

Prema Mirovićevim rečima, snažna poruka će biti poslata preko granica naše zemlje jer ovaj film govori o podvigu jednog naroda da u veoma teškim uslovima hrabro spašava američke pilote verujući u slobodu i savezništvo uprkos svim izazovima.

„To je zapravo poruka o principima na kojima živi naš narod i koji će pre ili kasnije pobediti u ovim globalnim raslojavanjima. Drago mi je što ćemo nakon serijala ‘Ravna gora’ imati priliku da vidimo priču o velikim herojima – generalu Mihailoviću, o Zvonku Vukoviću, o Predragu Rakoviću, i drugima koji su se žrtvovali zbog ideja, zbog principa i zbog vrednosti o kojima govori ovaj film“, naglasio je Mirović.

Predsednik je izrazio uverenje da će ovo ostvarenje postati jedna vrsta ikone savremenog srpskog filma po vrednostima, po sadržaju i po kvalitetu koji nosi.

Ovaj film je nacionalni projekat i primer, u tehnološkom smislu, filma iz 21. veka, zato što se u njemu nalazi sve ono što je osnovna odlika holivudske produkcije„, rekao je Radoš Bajić, istakavši da su prva finansijska sredstva dobijena od Pokrajinske vlade.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here