Mirović: Novi Sad dobija novi park

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić obišli su danas pripremne radove na izgradnji, uređenju i opremanju parka kod Spensa. Vrednost investicije je 428,9 miliona dinara, od čega je Pokrajinska vlada preko Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine izdvojila 370 miliona dinara, a ostatak Grad Novi Sad. Kako je najavljeno, radovi će biti završeni u julu 2025. godine.

„Pokrajinska vlada je vrlo brzo reagovala na zahtev Grada Novog Sada da se uredi park kod Spensa i izdvojila novac za izgradnju, dok je Grad obezbedio finansijska sredstva za pripremu projektne dokumentacije i za nadzor. Sa izvođačima, koji imaju sve reference, uz potpuno učešće projektanata verujem da ćemo za manje od 600 dana imati velelepni park, na mestu koje će sigurno mnogo značiti za građane Limana i za sve one koji dolaze u ovaj deo grada“, izjavio je Mirović.

Mirović je dodao da je uređenje ovog parka posebno važno za Novi Sad, i podsetio na to da je Pokrajinska vlada zajedno sa Gradom finansirala i uređenje Kameničkog parka, a pokrenuta je inicijativa za izgradnju i rekonstrukciju i drugih parkova.

„Ovaj veliki posao će biti završen izgradnjom Univerzitetskog parka. Izgradićemo parkove prema standardu i kvalitetu koji su primereni Novom Sadu i njegovim potrebama. To znači da zajednički vodimo brigu i o zelenim površinama i o sadržajima koji su važni za građane“, rekao je Mirović i naveo da je Pokrajinska vlada izdvojila dodatni novac, više od 20 miliona dinara, da preko JP „Vojvodinašume“ pomogne Gradu u uklanjanju stabala nakon julske oluje.

U parku, ukupne površine 10.154 kvadratna metra, planirano je uređenje zelenih površina koje obuhvataju 72,5 odsto zemljišta sa srednjim i visokim zelenilom, pešačkim stazama, platooma za okupljanje, mobilijarom, rasvetom i signalizacijom.

Pored toga, biće postavljene i „pametne klupe“ sa solarnim punjačima i displejima koje će pružati informacije o izmerenim parametrima u parku.

U severnom delu parka nalaziće se dečje igralište i amfiteatar, kapaciteta 250 mesta, ukupne površine oko 140 kvadratnih metara – za održavanje različitih kulturno-umetničkih događaja.

Planirana je sadnja novih 57 sadnica kao i različitog listopadnog i četinarskog žbunja, ukrasne trave i žive ograde. U okviru uređenja predviđena je i nova vodovodna, kanalizaciona i elektro mreža, postavljanje javne rasvete i video-nadzora. Park će imati osam pešačkih ulaza koji će omogućiti pristup iz svih pravaca.

Ovo je samo jedan u nizu projekata koje radimo zajedno sa Pokrajinskom vladom. Zaštita životne sredine jedan je od strateških ciljeva kada je u pitanju dalji razvoj grada. Želimo da parkovi budu mesta rekreacije i druženja, a mi smo tu da odgovorimo potrebama naših sugrađana i da Novi Sad zajednički učinimo boljim za život“, naveo je gradonačelnik Milan Đurić.

Obilasku je prisustvovao i direktor Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine Miloš Maletić.