Početak Gradske vesti Mirović ugosti guvernerku Angole: Ova poseta potvrđuje višedecenijsko prijateljstvo Srbije i Angole

Mirović ugosti guvernerku Angole: Ova poseta potvrđuje višedecenijsko prijateljstvo Srbije i Angole

18
0

Danas, 1. marta, predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine, Igor Mirović je ugostio guvernerku Republike Angole Maru Kiozu u Pokrajinskoj vladi Vojvodine.

U ime Pokrajinske vlade Mirović je potpisao Pismo o namerama o uspostavljanju i razvijanju prijateljskih odnosa i saradnje sa provincijom Bengo u Republici Angoli.

Kako su istakli sagovornici, ovim dokumentom stvaraju se uslovi za intenziviranje međuregionalne saradnje u oblastima od zajedničkog interesa sa akcentom na privredi, poljoprivredi i razvoju informacionih tehnologija u tom sektoru, kao i prehrambenoj industriji.

Ovo je još jedna potvrda višedecenijskih prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Republike Angole. Kroz istoriju, posebno od 1975. godine, kada je Angola stekla nezavisnost, razvijali smo duboko prijateljstvo zasnovano na principima i međusobnoj podršci u međunarodnim institucijama. Naš plan je da te veze nastavimo da jačamo, a uvereni smo da ćemo u budućnosti, povezivanjem naših pokrajina, tome i doprineti – izjavio je predsednik Mirović.

Prema njegovim rečima, okosnica saradnje biće oblast poljoprivrede, imajući u vidu da su obe pokrajine agrarna područja.

Potpisanim dokumentom se stvaraju uslovi za povezivanje naših institucija i u oblastima obrazovanja, kulture, sporta i turizma– izjavio je predsednik Mirović i dodao da Republika Srbija visoko ceni stavove Angole kada je reč o teritorijalnom integritetu naše zemlje.

Mirović je naveo i to da će potencijali AP Vojvodine i provincije Bengo biti predstavljeni na sajmovima tokom ove godine.

Guvernerka Kioza rekla je da pokrajina Bengo ima interes za sve oblike saradnje i institucionalnih odnosa sa AP Vojvodinom na bazi reciprociteta, posebno u sektoru poljoprivrede, koji je njihov najveći potencijal.

Događaju su prisustvovali pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Ognjen Bjelić, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić i ambasador Angole u Srbiji Alsino doš Prazereš Izata da Konseisao.

Novi Sad, 1. mart 2022. godine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here