Početak Gradske vesti Mlade u Srbiji malo interesuje politika, ali izlaze na izbore

Mlade u Srbiji malo interesuje politika, ali izlaze na izbore

41
0

Istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS) pokazalo je da su mladi tek minimalno zainteresovani za politiku i politička dešavanja.

Na pitanje “Koliko ste zainteresovani za politička dešavanja?” na skali od 1 do 5 prosecan odgovor mladih koji su učestvovali u istraživanju je 3,18, prenosi “Blic”.

Poredeći prethodnu godinu, za više od osam odsto je porastao broj mladih koji se opredeljuju za “uopšte nisam zainteresovan”.

U poređenju sa prethodnom godinom, veći broj mladih je odgovorio da redovno glasa, a smanjio se i broj mladih za četiri odsto koji nikad ne glasaju.

Ove godine su pitali mlade i da li bi, da se izbori održavaju u narednu nedelju, izašli na izbore. Procenat onih koji bi izašli na izbore je 38 odsto, dok ne bi izašlo 45.

Na pitanje “Kako ocenjujete vaš uticaj na političke procese i odluke?” na skali od 1 do 5 (1 – Uopšte nemam uticaja; 5 – Imam veoma veliki uticaj na političke procese i odluke) prosecan odgovor ispitanika je 1,54. Da ima veoma veliki uticaj na političke procese i odluke, smatra tek 1,2 odsto mladih ispitanika.

Skoro 20 odsto više mladih ove godine smatra da nema uopšte uticaja na donošenje odluka u odnosu na 2017. godinu.

“U pitanju je trend koji se konstantno povećava, sve je veća nezainteresovanost mladih za politiku. Kada analiziramo zbog čega je to tako, jedan od razloga treba tražiti i u činjenici koliko su mladi ljudi uključeni u proces donošenja odluka u našoj državi. Cak 90 odsto njih smatra da nisu uključeni u čitav proces i da nisu deo institucija”, objašnjava za “Blic” Stefan Đorđević, generalni sekretar KOMS-a.

On je podsetio na statistiku koja pokazuje da iako u Srbiji živi oko 1.166.404 mlade osobe, u aktuelnom sazivu Narodne skupštine sedi četvoro poslanika mladih od 30 godina, pri čemu nijedan ministar.

“Ako pogledamo političke stranke, institucije u kojima su na pozicijama mladi ljudi, jasno je da ta populacija nije adekvatno reprezentovana. Takođe, više je nego jasno da se političari ne obraćaju mladima. Oni nisu uključeni, od raznoraznih konkursa, pa do zabrane zapošljavanja u javnom sektoru. Od suštinske je važnosti uključiti mlade u proces donošenja odluka”, ističe Đorđević.

Prema recima Đorđevića, omladina u Srbiji nema pred sobom mlade i uspešne ljude na koje može da se ugleda.

“Iz budžeta Srbije za mlade se izdvaja 0,09 procenata novca, a naše istraživanje pokazuje da opada zainteresovanost mladih za politička dešavanja. Pre dve godine 10 odsto njih odgovaralo je da ih politika uopšte ne zanima, dok ove godine svaka peta mlada osoba ne pokazuje nikakvo zanimanje”, istakao je Đorđević, i dodao da zato ne treba da čudi što 81 odsto mladih ne veruje nijednom političaru.

Prvi zaključak istraživanja je da mladi nemaju poverenja ni u jednu od institucija koje su ispitivane u istraživanju. Sa najmanjim poverenjem se ističu političke partije, mediji i političke institucije, pojasnili su autori.

“Najveće poverenje mladi imaju u crkvu i u ministarstva sile: vojsku i policiju. To su kulturološki obrasci koji se usvajaju iz porodice. Ako opšta populacija veruje vojsci i policiji, onda ce i mladi imati veći stepen poverenja prema tim institucijama”, kaže Đorđević.

Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) je Savez udruženja mladih i za mlade, osnovan 12. marta 2011. godine. Trenutno je u članstvu KOMS-a 108 organizacija članica (organizacije mladih i za mlade).

Izvor: Tanjug, Blic, RTV, Objektiv24

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here